2024

2023

2022

2021

2020

2019

2018

2017

2016

2015

2014

2013

2012

2011

2010

2009

2008

2007

2006

2005

A fost lansat Raportul național privind respectarea drepturilor de proprietate intelectuală

21.03.2018

Pe 21 martie anul curent, a fost lansat Raportul național privind respectarea drepturilor de proprietate intelectuală, ediția a VI-a.

Lansarea studiului a avut loc în cadrul unei conferințe de presă susținută de Directorul general AGEPI, Lilia Bolocan și Directorul general al Serviciului Vamal, Vitalie Vrabie.

Raportul Observatorului respectării drepturilor de proprietate intelectuală cuprinde cele mai importante date referitoare la acțiunile întreprinse de către autoritățile publice din Republica Moldova pe parcursul anului 2017, în vederea sporirii conștientizării în rândul consumatorilor asupra riscurilor pe care le implică fenomenele de contrafacere și piraterie, precum și o serie de date statistice care reflectă activitatea organelor de drept în contracararea actelor legate de încălcarea drepturilor de proprietate intelectuală, dar și publicarea evoluțiilor legislative și instituționale în domeniul vizat.

Protecția drepturilor de proprietate intelectuală reprezintă un parametru esențial al progresului în domeniul cercetării, inovării şi ocupării forţei de muncă. Venim cu acest Raport Național privind respectarea drepturilor de proprietate intelectuală în Republica Moldova, pentru a asigura continuitatea colectării și sistematizării datelor despre respectarea DPI, dar și pentru a vă încuraja să deveniți partenerii noștri în combaterea pirateriei și contrafacerii.”, a precizat Lilia Bolocan, în cadrul conferinței de presă.

La rândul său, Directorul general al Serviciului Vamal, Vitalie Vrabie a enumerat măsurile aplicate de către autoritatea vamală în vederea asigurării respectării drepturilor de proprietate intelectuală,  menționând totodată că, pentru a înregistra progrese în lupta contra traficului cu bunuri contrafăcute, nu este suficientă doar buna cooperare între autoritățile de resort, dar este necesară și sporirea gradului de implicare a titularilor de drept, interesele economice și de imagine ale cărora urmează a fi protejate.

Precizarea a fost făcută în contextul în care se constată o reticență a titularilor mărcilor protejate de a da curs notificărilor Serviciului Vamal prin care se dorește stabilirea autenticității unui produs. ”Încălcarea drepturilor de proprietate intelectuală prin includerea bunurilor contrafăcute în circuitul comercial aduce prejudicii nu doar bugetului de stat și titularilor de drept, dar și consumatorilor, care riscă să cumpere niște produse neconforme sau chiar periculoase pentru sănătate.”, a adăugat la acest subiect Directorul general al Serviciului Vamal.

Raportul este elaborat anual de către AGEPI, cu suportul informațional al autorităților publice din Republica Moldova responsabile de asigurarea respectării drepturilor de proprietate intelectuală, și anume: Serviciul Vamal, Procuratura Generală, Ministerul Afacerilor Interne și Agenția pentru Protecția Consumatorilor și Supravegherea Pieței. Ediția curentă a Raportului a fost editată cu suportul Proiectului de asistență tehnică „Suport pentru asigurarea respectării drepturilor de proprietate intelectuală în Republica Moldova”, finanţat de Uniunea Europeană.

Publicarea raportului se încadrează în eforturile autorităților publice de a dezvolta un sistem echilibrat de protecție a proprietății intelectuale, în conformitate cu Strategia națională în domeniul proprietății intelectuale până în anul 2020.

De asemenea, în cadrul conferinței de presă a fost lansată o nouă versiune a site-ului Observatorului de proprietate intelectuală, care poate fi accesat la adresa http://observatorpi.md, în scopul informării publicului despre importanța proprietății intelectuale în dezvoltarea economică a țării, precum și pentru sensibilizarea cetățenilor asupra fenomenelor contrafacerii și pirateriei.

Raportul național privind respectarea drepturilor de proprietate intelectuală poate fi consultat la următoarea adresă: http://observatorpi.md/studii-rapoarte/raport-național/