2024

2023

2022

2021

2020

2019

2018

2017

2016

2015

2014

2013

2012

2011

2010

2009

2008

2007

2006

2005

Conferinta pentru adoptarea Tratatului revizuit privind Dreptul Marcilor

17.03.2006

Pe 13 martie curent, la Singapore si-a inceput lucrarile Conferinta Diplomatica pentru adoptarea Tratatului revizuit privind Dreptul Marcilor (TLT). La conferinta participa reprezentanti din 183 de state-membre ale OMPI, precum si delegatii observatoare ce reprezinta industria brand-ului, specialisti in domeniul marcilor etc.

Timp de trei saptamani, delegatiile vor negocia pentru a semna in final Tratatul privind dreptul marcilor in forma sa revizuita, care va aduce o contributie importanta la sporirea gradului de protectie a activelor nemateriale, intrucat tarile semnatare intentioneaza sa simplifice si sa armonizeze procedurile administrative cu privire la cererile nationale si protectia marcilor. Noul Tratat privind dreptul marcilor este rezultatul activitatii efectuate in cadrul a sapte sesiuni ale Comitetului Permanent OMPI in domeniul marcilor, modelelor industriale si indicatiilor geografice, care au avut loc, respectiv, in mai 2002, noiembrie 2002, aprilie 2003, noiembrie 2004 si aprilie 2004.

Esenta modificarilor consta in aducerea textului tratatului existent la noile necesitati ale erei digitale, in special la tehnologiile avansate din domeniul telecomunicatiilor. In cadrul conferintei urmeaza sa fie aprobate si amendamentele la Regulamentul Comun de aplicare al TLT, precum si la alte acte referitoare la tratat.

In conformitate cu art.106 p.(5) al Codului pentru stiinta si inovare, Agentia de Stat pentru Proprietatea Intelectuala (AGEPI) reprezinta Republica Moldova in Organizatia Mondiala de Proprietate Intelectuala, asigura colaborarea cu aceasta organizatie si este responsabila de implementarea in Republica Moldova a tratatelor internationale in domeniul proprietatii intelectuale la care republica este parte. Astfel, din partea Republicii Moldova, pentru semnarea Tratatului revizuit privind Dreptul Marcilor este imputernicit dl I. DANILIUC, Vicedirector general AGEPI.

Comentand importanta marcilor pentru mediul de afaceri, dr. Kamil IDRIS, Director General OMPI, a declarat in deschiderea Conferintei: „Marcile constituie cele mai importante active nemateriale ale intreprinderii, prin intermediul carora se legitimeaza posedarea unui brand. Intrucat drepturile asupra marcilor sunt asigurate prin intermediul inregistrarii, armonizarea regulamentelor in acest domeniu este deosebit de important. Acceptand standarde comune, statele-membre asigura o coordonare mai buna si reduc cheltuielile pentru desfasurarea activitatii de antreprenoriat a tuturor agentilor economici care vor sa-si protejeze brand-urile lor”.

„Brand-ul reprezinta un instrument extrem de eficient de cucerire si pastrare a clientelei. Brand-urile de succes, protejate prin marci de produse si servicii inregistrate, reflecta viabilitatea si siguranta promisiunilor unei companii”, a mai specificat dr. Kamil IDRIS.

Avand in vedere progresul in domeniul telecomunicatiilor si al crearii unei structuri institutionale care sa permita adaptarea unor criterii administrative, prin revizuirea TLT se propune si includerea in acest tratat a unor dispozitii privind depunerea cererilor de inregistrare a marcilor si a informatiilor asociate in format electronic, formalitati referitoare la solicitarea tuturor tipurilor de marci, inclusiv semnificatiile lor vizuale (anumite forme ale semnificatiilor vizuale, in special marcile holograme, marcile de culori) si semnele invizibile, precum si dispozitii referitoare la inregistrarea licentei pentru o marca.

Tratatul privind dreptul marcilor (TLT) a fost adoptat in anul 1994 in scopul simplificarii si armonizarii procedurilor administrative cu privire la cererile nationale si protectia marcilor. Potrivit articolului 2, tratatul se aplica marcilor pentru produse si servicii. Nu toate tarile inregistreaza curent aceste tipuri de marci, iar un efect al aderarii unei tari este ca aceasta va fi obligata sa inregistreze si aceste marci. Actualmente, 33 de state sunt parte la acest tratat. Republica Moldova a devenit parte la tratat in 1996.