2024

2023

2022

2021

2020

2019

2018

2017

2016

2015

2014

2013

2012

2011

2010

2009

2008

2007

2006

2005

Conferinta de lansare a Proiectului Twinning „Suport pentru implementarea si respectarea drepturilor de proprietate intelectuala in Republica Moldova”, finantat de Uniunea Europeana

19.11.2010

CHISINAU, RepublicaMoldova
23 noiembrie 2010

Un element important in consolidarea legaturilor economice dintre Republica Moldova si Uniunea Europeana este armonizarea legislatiei existente si viitoare a Republicii Moldova cu cea a Uniunii Europene. Aceasta armonizare se extinde si asupra domeniului drepturilor de proprietate intelectuala.

Pentru a facilita acest proces, Uniunea Europeana a oferit Republicii Moldova asistenta tehnica, inclusiv schimb de experti, organizarea seminarelor, coordonarea activitatilor de formare si asistenta in domeniul traducerilor.

Totodata, adoptarea in cadrul Politicii Europene de Vecinatate (PEV) a Planului de Actiuni Uniunea Europeana - Republica Moldova in februarie 2005, a permis tarii noastre sa acceseze mecanismele de asistenta tehnica suplimentare, inclusiv Proiecte Twinning si Programul TAIEX (Instrumentul de Asistenta Tehnica si Schimb de Informatie) pentru a corespunde standardelor Uniunii Europene.

Proiectul Twinning cu denumirea “Suport pentru implementarea si respectarea drepturilor de proprietate intelectuala in Republica Moldova” a demarat la 1 noiembrie 2010.

Obiectivul general al proiectului este de a imbunatati implementarea si aplicarea drepturilor de proprietate intelectuala in Republica Moldova. Proiectul va ameliora comunicarea dintre institutiile guvernamentale responsabile de protectia drepturilor de proprietate intelectuala, va consolida organizatiile de administrare colectiva, va spori nivelul de constientizare a importantei protejarii drepturilor de proprietate intelectuala si va contribui la dezvoltarea sistemului national de protectie a indicatiilor geografice, denumirilor de origine si specialitatilor traditionale garantate.

Proiectul este finantat de Uniunea Europeana si va fi implementat de catre Oficiul Danez de Brevete si Marci, Oficiul de Stat pentru Inventii si Marci din Romania si Agentia de Stat pentru Proprietatea Intelectuala a Republicii Moldova. La implementarea proiectului vor participa, de asemenea Ministerul Justitiei, Ministerul Afacerilor Interne, Serviciul Vamal, precum si Ministerul Agriculturii si Industriei Alimentare.

Proiectul are un buget in valoare de 1 milion de euro si va fi implementat pe parcursul unei perioade de 18 luni (1 noiembrie 2010 – 30 aprilie 2012). Componenta 1 se va concentra asupra consolidarii capacitatilor administrative ale institutiilor guvernamentale din Republica Moldova in scopul protejarii drepturilor de proprietate intelectuala. Componenta 2 va avea drept obiectiv ameliorarea aplicarii drepturilor de proprietate intelectuala iar Componenta 3 va dezvolta capacitatea Agentiei de Stat pentru Proprietate Intelectuala de valorificare si promovare a proprietatii intelectuale.

Conferinta de lansare a Proiectului va avea loc marti, 23noiembrie 2010, intre orele 11:30 si 13:00, in incinta Palatului Republicii. Pe langa Seful Delegatiei Uniunii Europene in Republica Moldova la evenimentul de lansare a Proiectului sunt ateptati sa participe reprezentantul Guvernului Republicii Moldova, Ambasadorul Romaniei in Republica Moldova si Liderii de Proiect din cadrul Oficiului Danez de Brevete si Marci, Oficiului de Stat pentru Inventii si Marci din Romania si Agentiei de Stat pentru Proprietatea Intelectuala a Republicii Moldova. La Conferinta de lansare a proiectului sunt invitati sa participe reprezentanti ai autoritatilor publice abilitate cu responsabilitati in domeniul protectiei si apararii drepturilor de proprietate intelectuala, organizatiilor non-guvernamentale si comunitatii academice.