2024

2023

2022

2021

2020

2019

2017

2016

2015

2014

2013

2012

2011

2010

2009

2008

2007

2006

2005

 

Колл-центр:
(+373-22) 400500

Антикоррупционная линия:
(+373-22) 400500

Descoperă inovația: Expoziția INFOINVENT 2023 își deschide virtual ușile

22.11.2023

Astăzi, 22 noiembrie 2023, s-a deschis cea de-a XVIII-a ediție a Expoziției Internaționale Specializate „INFOINVENT”, un eveniment de referință în domeniul inovației și proprietății intelectuale din Republica Moldova. Expoziția este organizată de Agenţia de Stat pentru Proprietatea Intelectuală (AGEPI) în parteneriat cu Ministerul Educației și Cercetării, Ministerul Culturii, Agenția Națională pentru Cercetare și Dezvoltare și Agenția Națională de Asigurare a Calității în Educație și Cercetare.

În cadrul evenimentului sunt expuse aproape 450 de invenții, proiecte inovaționale și produse creative, autorii cărora provin din Republica Moldova, România, China, Polonia, Franța, Malaezia, Taiwan, Cambodgia, Bulgaria, Belarus, Elveția și Belgia.

Expoziția Internațională Specializată „INFOINVENT” este găzduită pe platforma virtuală www.infoinvent.md. Astfel, timp de trei zile, participanții și vizitatorii vor avea oportunitatea de a descoperi inovațiile și creativitatea din domeniul științei și tehnologiei, precum și din alte arii, de la jucării inovatoare până la obiecte de uz casnic.

În cadrul ceremoniei de inaugurare, Directorul general al AGEPI, Eugeniu Rusu, a salutat participanții și oaspeții la expoziție, subliniind importanța acestui eveniment în promovarea spiritului inovativ și încurajarea performanței intelectuale în rândul cercetătorilor.

„În calitate de gazdă a acestui eveniment de prestigiu, AGEPI este dedicată sprijinirii și promovării proprietății intelectuale, a inovației și a cercetării în Republica Moldova. Încurajăm colaborarea între sectoarele public și privat, stimulând transferul de tehnologie și consolidând eforturile pentru a aduce ideile de astăzi în realitatea de mâine. Vă încurajez să explorați cu entuziasm această platformă virtuală, să interacționați cu proiectele și să vă inspirați reciproc. Fiecare descoperire prezentată aici este o piatră de temelie în edificarea unei societăți mai inovatoare și mai durabile”, a mai adăugat Eugeniu Rusu.

Participanții la INFOINVENT, reprezentanți ai instituțiilor de cercetare și dezvoltare, ai universităților din Republica Moldova și România, au exprimat aprecierea lor pentru organizarea evenimentului, recunoscând rolul crucial al acestui forum în stimularea inovației și în sprijinirea comunității cercetătorilor.

În paralel cu expoziția, se vor desfășura evenimente conexe în format virtual.

Astfel, pe 22 noiembrie, are loc cea de-a VI-a ediție a Conferinței inovaționale internaționale cu tema „Femei în inovare și afaceri: inspirație, implicare, investiție”, organizată de AGEPI în colaborare cu Organizația Mondială a Proprietății Intelectuale (OMPI) și Oficiul European de Brevete (OEB).

Pe 23 noiembrie, Agenția Națională de Asigurare a Calității în Educație și Cercetare în colaborare cu AGEPI organizează un webinar cu tema „Publicațiile pseudoștiințifice de tip prădător ca factor de risc pentru cercetarea științifică”.

Pe 24 noiembrie, AGEPI, Agenția Națională pentru Cercetare și Dezvoltare (ANCD) și Oficiul Național Orizont Europa desfășoară un webinar cu tema „Valorificarea proprietății intelectuale în cadrul proiectelor de cercetare și inovare finanțate de Programul UE Orizont Europa”.

Conform programului expoziției, pe 24 noiembrie, ora 13.00, va avea loc ceremonia festivă de premiere a laureaților Expoziției Internaționale Specializate „INFOINVENT 2023”.

EIS „INFOINVENT” reprezintă un forum al proprietății intelectuale, creativității și inovării, având ca scop susținerea activității de cercetare și inovare, atragerea investițiilor în domeniul inovării și transferul tehnologic, precum și promovarea proiectelor mixte privind valorificarea și implementarea rezultatelor creativității umane în economia națională.

Agenția de Stat pentru Proprietatea Intelectuală îi invită pe toți doritorii să exploreze Expoziția „INFOINVENT” și să descopere contribuțiile remarcabile ale inventatorilor și cercetătorilor participanți la acest eveniment, acoperind o varietate de domenii, de la cele mai moderne aspecte ale științei și tehnologiei până la inovații în jucării și obiecte de uz casnic.

Programul EIS „INFOINVENT”, inclusiv cu linkurile de acces, poate fi găsit mai jos:

ВложениеРазмер
PDF icon PROGRAM_Infoinvent_2023_Ro_link.pdf246.89 KB