2024

2023

2022

2021

2020

2019

2017

2016

2015

2014

2013

2012

2011

2010

2009

2008

2007

2006

2005

 

Колл-центр:
(+373-22) 400500

Антикоррупционная линия:
(+373-22) 400500

Consolidarea cooperării în domeniul proprietății intelectuale: Vizita delegațiilor OSIM și ORDA la AGEPI

29.09.2023

În perioada 27-29 septembrie 2023, Agenția de Stat pentru Proprietatea Intelectuală (AGEPI) a găzduit o vizită de lucru a delegațiilor oficiale ale Oficiului de Stat pentru Invenții și Mărci din România (OSIM) și Oficiului Român pentru Drepturile de Autor (ORDA). Scopul acestei vizite a fost consolidarea relațiilor de cooperare în domeniul proprietății intelectuale dintre oficii.

Vizita a debutat pe 27 septembrie cu întâlnirile bilaterale între Directorul general al AGEPI și conducerea de vârf a celor două oficii de proprietate intelectuală din România, la care a participat și reprezentanta Ambasadei României la Chișinău, Clementina Robertina Ion. 

După întâlnirile bilaterale, s-a desfășurat reuniunea trilaterală la nivel de conducere, la care au participat reprezentanții AGEPI, OSIM și ORDA, precum și administrația direcțiilor de profil din cadrul AGEPI. Aceștia au avut o discuție detaliată despre direcțiile principale ale colaborării și au stabilit obiective comune, inclusiv cele centrate pe dezideratul european al Republicii Moldova.

În deschiderea reuniunii, Directorul general al AGEPI, Eugeniu Rusu, a subliniat importanța suportului acordat de către ORDA și OSIM în procesul de integrare a Republicii Moldova în Uniunea Europeană. Eugeniu Rusu a recunoscut că relațiile de cooperare strânse cu aceste două oficii este esențială pentru alinierea legislației și practicilor din domeniul proprietății intelectuale la standardele europene. De asemenea, Directorul general al AGEPI a mulțumit în discursul său Oficiului Român pentru Drepturile de Autor pentru susținerea eforturilor Republicii Moldova de a modifica Legea privind dreptul de autor și drepturile conexe, astfel încât aceasta să fie în concordanță cu normele europene.

La rândul său, Directorul general al OSIM, Marian-Octavian Șerbănescu, a reiterat angajamentul său și al instituției pe care o conduce pentru a sprijini Republica Moldova în procesul de aliniere la normele europene, subliniind importanța consolidării parteneriatului în domeniul proprietății intelectuale între cele două țări.

Totodată, Directorul general al ORDA, Andrei Simion Ijac, a menționat importanța protejării drepturilor de autor și a subliniat că armonizarea cu normele europene în acest domeniu reprezintă nu doar o necesitate legală, ci și un pas semnificativ către consolidarea și promovarea creativității și inovației în Republica Moldova.

După reuniunea trilaterală, delegațiile OSIM și ORDA au avut ocazia să facă un tur al sediului AGEPI și să se familiarizeze cu activitățile desfășurate de agenție.

Ulterior, delegațiile celor două oficii române s-au întâlnit cu reprezentanții AGEPI, unde au avut un schimb de informații privind evoluțiile recente în domeniul proprietății intelectuale din Republica Moldova și România. Au fost discutate succesele obținute de către cele trei oficii, precum și provocările cu care se confruntă în realizarea obiectivelor lor.

Programul celei de-a doua zile a vizitei a inclus, de asemenea, o sesiune de schimb de informații între delegațiile OSIM și ORDA și specialiștii AGEPI, cu accent pe aspectele practice ale gestionării proprietății intelectuale, cum ar fi examinarea mărcilor, desenelor și modelelor industriale și invențiilor, precum și protejarea drepturilor de autor și managementul litigiilor în domeniul proprietății intelectuale.

În cadrul acestei vizite de lucru, cele trei părți au subliniat importanța consolidării cooperării în domeniul proprietății intelectuale și au apreciat schimbul de experiență de care au avut parte. De asemenea, s-au arătat deschise pentru organizarea altor întruniri de acest gen, în vederea dezvoltării continue a colaborării dintre AGEPI, OSIM și ORDA în beneficiul inovatorilor și creatorilor din cele două țări, convenind, totodată, asupra încheierii unui Acord de colaborare trilateral care să constituie baza unei cooperări mai strânse între oficiile de proprietate intelectuală din ambele țări în vederea preluării celor mai bune practici și experiențe și acordării suportului reciproc întru armonizarea legislațiilor naționale cu acquis-ul european.