Pe 26 aprilie, statele-membre ale Organizaţiei Mondiale a Proprietăţii Intelectuale (OMPI) sărbătoresc Ziua Mondială a Proprietăţii Intelectuale, pentru a omagia contribuţia pe care proprietatea intelectuală (PI) o aduce inovaţiei şi creativităţii.
OMPI a anunțat tematica Zilei Mondiale a Proprietății Intelectuale 2021, care este „Proprietatea intelectuală și IMM-urile: comercializați-vă ideile”.
Orice afacere începe cu o idee. Fiecare dintre milioanele de întreprinderi mici și mijlocii (IMM), care își desfășoară activitatea pe tot globul, au început cu o idee, care s-a conturat în mintea cuiva și și-a făcut drum spre piață.
Atunci când este combinată cu creativitate, o idee ingenioasă devine un bun de proprietate intelectuală, care poate conduce la dezvoltarea afacerii, redresarea economică și progresul uman.
Mințile creative din întreaga lume - arhitecți, artiști, artizani, designeri, ingineri, antreprenori, cercetători, oameni de știință și mulți alții - vin cu idei noi în fiecare zi, de la artă la inteligență artificială, de la modă la agricultură, de la energie regenerabilă la retail, de la televiziune la turism și de la realitate virtuală la jocuri video. Și lista poate continua.
Unele idei sunt transformate în produse și servicii pe care noi, consumatorii, ne dorim să le cumpărăm. Altele - nu. Călătoria către piață poate fi periculoasă. Dar, cu accent pe PI, companiile pot anticipa, naviga și gestiona mai eficient numeroasele obstacole care deschid calea spre comercializare.
Într-un moment în care imperativul redresării economice este înalt, Ziua Mondială a Proprietății Intelectuale 2021 evidențiază rolul critic al IMM-urilor în economie și modul în care acestea pot utiliza drepturile de proprietate intelectuală pentru a construi afaceri mai puternice, mai competitive și mai rezistente.
IMM-urile sunt coloana vertebrală a economiilor naționale. Aceste întreprinderi mici și mijlocii livrează bunuri și servicii de care avem nevoie în fiecare zi; creează inovații revoluționare și creații inspiraționale și generează locuri de muncă, unele devenind chiar principalele afaceri mondiale de mâine.
IMM-urile reprezintă aproximativ 90% din afacerile lumii, angajează aproximativ 50% din forța de muncă globală și generează până la 40% din venitul național în multe economii emergente.
În centrul fiecăreia dintre aceste afaceri se află o idee care, prin talent și ingeniozitate, a creat un produs sau serviciu pe care consumatorii îl solicită. Fiecare IMM poate folosi drepturile de proprietate intelectuală pentru a proteja și a crea valoare din activele sale comerciale. Cu toate acestea, mulți antreprenori nu știu că dețin active de proprietate intelectuală sau că acestea au valoare. Aceasta înseamnă că mulți pierd oportunitățile de a-și îmbunătăți rezultatele și de a crește. Studiile arată că, atunci când companiile știu să utilizeze PI și care dobândesc și gestionează drepturi de proprietate intelectuală, se descurcă mai bine.
Dacă abia începeți să faceți cunoștință cu lumea PI, atunci Ziua Mondială a Proprietății Intelectuale 2021 este o ocazie excelentă de a afla despre modul în care instrumentele sistemului PI (mărci comerciale, desene industriale, drepturi de autor, brevete, indicații geografice etc.) vă pot ajuta să vă comercializați ideile.
Cu ajutorul drepturilor de PI puteți transforma o idee într-o oportunitate de afaceri, puteți crea locuri de muncă și puteți extinde gama de produse oferite consumatorilor. Proprietatea intelectuală vă poate ajuta la dezvoltarea afacerilor și la îmbunătățirea calității vieții.
Organizaţia Mondială a Proprietăţii Intelectuale vă invită să vă alăturați pentru a sărbători ingeniozitatea și creativitatea care stau în spatele fiecărei IMM, curajul lor de a face diferența și contribuțiile pe care le aduc la îmbunătățirea vieții noastre de zi cu zi. Susțineți IMM-urile locale și susțineți inovația locală.
Ziua Mondială a Proprietăţii Intelectuale se marchează încă din anul 2000, iar 26 aprilie reprezintă ziua în care a intrat în vigoare Convenţia de constituire a OMPI (1970).
Sectorul IMM-urilor din Republica Moldova are un rol de bază în dezvoltarea economică şi socială a ţării. Acesta deţine circa 98% din numărul total de întreprinderi, asigură circa 59% din locurile de muncă, contribuie cu 39% la cifra totală de afaceri pe economie şi asigură 61% din profitul net total pe economie.