În perioada 3 - 5 septembrie, reprezentanți ai Agenției de Stat pentru Proprietatea Intelectuală (AGEPI), împreună cu cei ai Ministerului Agriculturii și Industriei Alimentare și ai Comisiei de Stat pentru Testarea Soiurilor de Plante, au participat la o vizită de studiu în Polonia. Evenimentul a fost organizat sub egida Instrumentului de Asistență Tehnică și Schimb de Informații din cadrul Comisiei Europene (TAIEX), cu sprijinul Direcției Generale Vecinătate și Negocieri privind Extinderea a Comisiei Europene, având ca scop aprofundarea cunoștințelor în domeniul protecției soiurilor de plante și al respectării drepturilor amelioratorilor.
Vizita a fost menită să faciliteze schimbul de expertiză între Polonia și Republica Moldova în ceea ce privește cadrul legislativ european și polonez referitor la protecția soiurilor de plante, testarea acestora și înregistrarea lor. Participanții au avut ocazia să înțeleagă mai bine modul în care Polonia asigură protecția soiurilor de plante, excepțiile de la drepturile amelioratorilor, prevederile privind excepția agricolă, utilizarea semințelor protejate de fermieri și sistemele de colectare a redevențelor. De asemenea, au fost discutate practici și experiențe în testarea culturilor de câmp, cu scopul de a alinia mai bine practicile naționale la standardele europene.
Agenda vizitei a inclus prezentări din partea specialiștilor polonezi pe teme precum importanța protecției soiurilor de plante în Polonia, contribuțiile la dezvoltarea Uniunii Internaționale pentru Protecția Soiurilor Noi de Plante (UPOV) și Oficiului Comunitar al Soiurilor de Plante (CPVO), cooperarea internațională în aprecierea condiţiilor de brevetabilitate, respectiv distinctivitate, uniformitate şi stabilitate (testarea DUS), asigurarea respectării drepturilor amelioratorilor și colectarea redevențelor, etc.
În plus, delegația a efectuat vizite la Laboratorul Molecular și Chimic al Centrului de Cercetare și Testare a Soiurilor de Plante (COBORU), la depozitul de semințe și câmpurile experimentale ale Stației Experimentale pentru Testarea Soiurilor din Słupia Wielka și Zybiszów, unde au fost studiate metodele de testare și înregistrare a soiurilor de plante, inclusiv în agricultura ecologică. Vizita s-a încheiat cu o examinare a câmpurilor experimentale cu plante horticole din Zybiszów, oferind participanților o perspectivă practică asupra aplicării și respectării standardelor europene în protecția soiurilor de plante.
Această experiență a consolidat cooperarea dintre Polonia și Republica Moldova, contribuind la dezvoltarea capacităților naționale în domeniul protecției soiurilor de plante.