2021

2020

2019

2018

2017

2016

2015

2014

2013

2012

2011

2010

2009

2008

2007

2006

2005

Subiectul protectiei si promovarii indicatiilor geografice in discutie cu Centrul National de PI din Georgia

08.07.2015

La 7 iulie, in sala de conferinte AGEPI a avut loc o videoconferinta cu reprezentantii Centrului National de PI din Georgia, SAKPATENTI. La videoconferinta au participat dna  Lilia Bolocan, Director General,  dl Eduard Grama, Viceministru al Agriculturii si Industriei Alimentare (MAIA),  precum si specialisti din cadrul AGEPI, MAIA si   Oficiul National al Viei si Vinului.

Pentru inceput, dna Lilia Bolocan a multumit colegilor din Georgia pentru faptul ca au acceptat invitatia la videoconferinta, de asemenea, si-a exprimat speranta unui schimb de experienta util pentru dezvoltarea sistemului de protectie a indicatiilor geografice (IG) si denumirilor de origine (DO) in Republica Moldova.

Discutiile au demarat cu o prezentare generala a protectiei IG in Georgia,  dupa care  acestea s-au axat pe subiecte  practice ce tin de procedura de identificare/selectare a IG/DO (laboratoarele si echipa de specialisti responsabili de degustarea  produselor); caietul de sarcini: elaborarea, aprobarea si publicarea caietelor de sarcini (institutia responsabila, modalitatea de aprobare si publicare); asigurarea respectarii caietului de sarcini (control intern, extern; autoritatile abilitate cu dreptul de control); procedura de acordare  si de retragere a dreptului de utilizare (institutia ce acorda /retrage dreptul de utilizare; registrul persoanelor ce detin dreptul de utilizare (inscrierea in registru/ excluderea din registru) etc.

De asemenea, in cadrul videoconferintei au fost discutate intrebari legate de inregistrarea vinurilor si băuturilor spirtoase cu IG, modalitatea de diferențiere a produselor cu IG inregistrate si implicarea Ministerului Agriculturii in acest proces de inregistrare.

Intrunirea a avut loc in formatul intrebari – raspunsuri ce au avut drept scop preluarea bunelor practice in domeniul protectiei IG/DO.