2024

2023

2022

2021

2020

2019

2018

2017

2016

2015

2014

2013

2012

2011

2010

2009

2008

2007

2006

2005

Statele membre ale OMPI au discutat despre protecția mărcilor, designului industrial și a indicațiilor geografice

02.12.2020

În perioada 23 – 26 noiembrie 2020, la Geneva, Elveția, s-a desfășurat cea de a 43-a sesiune a Comitetului Permanent al Organizației Mondiale a Proprietății Intelectuale (OMPI) privind dreptul mărcilor, desenelor și modelelor industriale și indicațiilor geografice (Comitetul  SCT/43 ).  Sedințele au avut loc în regim mixt (cu prezență în sală și participare on-line).

Conform Agendei, în cadrul sesiunii curente a Comitetului SCT au fost discutate mai multe subiecte care se referă la:

  • protecția designul interfețelor grafice pentru utilizator (GUI);
  • protecția temporară acordată designului industrial la anumite expoziții internaționale;
  • soluționarea conflictelor dintre mărci și numele de domen (DNS);
  • protecția denumirilor de țări și a denumirilor geografice de importanță națională, inclusiv în sistemul numelor de domen (DNS);
  • protecția indicațiilor geografice.

Agenda integrală a Comitetului SCT/43  poate fi accesată la următoarea adresă: https://www.wipo.int/edocs/mdocs/sct/en/sct_43/sct_43_1_prov_4.pdf .

La Comitetul SCT/43 au participat mai mult de 160 de reprezentanți din statele membre ale OMPI, organizații internaționale guvernamentale și nonguvernamentale.

Delegația AGEPI a fost compusă din Simion Levițchi, șef Direcție mărci și design industrial, și Alexandru Șaitan, șef Secție desene și modele industriale. Reprezentanții Agenției au participat la ședințe on-line.

Ședința Comitetului SCT/43 a fost deschisă de Daren Tang, Director General al Organizației Mondiale a Proprietății Intelectuale, care a menționat importanța reuniunii actuale a Comitetului pentru a discuta subiectele conform Agendei. Dlui a menționat că în ultimul timp crește interesul pentru protecția desenelor și modelelor industriale, inclusiv protecția interfețelor grafice pentru utilizator (GUI) în contextul dezvoltării domeniului IT.  De asemenea, a subliniat că, luând în considerare situația actuală, nu a fost posibil de discutat în cadrul Adunării generlale a OMPI din anul 2020 subiectul cu referire la convocarea Conferinței Diplomatice referitor la Tratatul în domeniul desenelor și modelelor industriale (DLT). Acest subiect este o prioritate pentru OMPI. Referitor la protecția mărcilor a menționat că, potrivit Agendei, vor fi abordate subiectele referitor la protecția brandurilor de țară în statele membre, protecția denumirilor de țări și a denumirilor geografice de importanță națională.

În cadrul SCT 43, a fost organizată o Sesiune de informare privind protecția temporară acordată designului industrial la anumite expoziții internaționale. În cadrul Sesiunii au fost prezentate 5 comunicări care pot fi accesate pe adresa: https://www.wipo.int/meetings/en/details.jsp?meeting_id=55587.

Practica Republicii Moldova a fost prezentată de Simion Levitchi, șef Direcție mărci și design industrial AGEPI. În comunicarea prezentată, de asemenea, a fost formulată propunerea ca, în cadrul SCT, să fie elaborat un Ghid (Recomandare comună) referitor la protecția temporară acordată desenelor și modelelor industriale în cadrul expozițiilor internaționale.

Subiectul indicațiilor geografice a fost discutat în cadrul Sesiunii de informare, care a fost organizată la data de 24 noiembrie 2020.