La data de 3 decembrie 2020, statele membre ale Organizației Mondiale a Proprietății Intelectuale (OMPI), printre care și Republica Moldova, în cadrul reuniunii Comitetului de coordonare, au aprobat numirea a patru directori generali adjuncți și a patru asistenți directori generali propuși de directorul general Daren Tang.
În adresarea către Comitetul de coordonare, Directorul general OMPI a declarat că a selectat cei opt lideri sectoriali pentru calitățile lor profesionale și capacitatea lor de a lucra împreună pentru a conduce OMPI în următorul său capitol din istoria organizației. „Liderii sectoriali joacă un rol important în calitate de funcționari de rang înalt ai organizației. Colectiv și împreună cu mine, dăm tonul organizației. Ca echipă, suntem responsabili nu doar pentru strategie și leadership, ci și pentru traducerea strategiei în planuri, inițiative și acțiuni concrete”, a declarat Daren Tang, care și-a asumat rolul de conducător al OMPI, pentru un mandat de șase ani, la data de 1 octombrie 2020.
Candidații desemnați pentru funcțiile de director general adjunct și asistent director general sunt:
Lisa Jorgenson (Statele Unite ale Americii): director general adjunct, sectorul brevetelor și tehnologiei;
Wang Binying (China): director general adjunct, sectorul mărcilor și designului industral;
Sylvie Forbin (Franța): director general adjunct, sectorul drepturilor de autor și industriilor creative;
Hasan Kleib (Indonezia) director general adjunct, sectorul dezvoltării regionale și naționale;
Kenichiro Natsume (Japonia): asistent director general, sectorul infrastructură și platforme;
Edward Kwakwa (Ghana): asistent director general, Sectorul provocărilor și parteneriatelor globale;
Marco Aleman (Columbia): asistent director general, sectorul ecosistemelor de PI și inovare;
Andrew Staines (Regatul Unit): asistent director general, sectorul administrație, finanțe și management.
Daren Tang a mulțumit statelor membre pentru aprobarea unei echipe puternice și a remarcat diversitatea geografică și de gen a acesteia. Trei dintre cei patru directori generali adjuncți sunt femei, cu o pondere de 37,5% în oficialii de rang înalt ai organizației. „Aceasta este cea mai diversă conducere de vârf din istoria OMPI. Este unul din punctele forte ale OMPI și demonstrează seriozitatea angajamentului nostru cu privire la diversitatea de gen”, a spus Daren Tang.
Echipa reunește, de asemenea, experiență din mediul academic, sectorul privat, oficiile naționale de PI, sistemul Națiunilor Unite, inclusiv OMPI și diplomația internațională. În ceea ce privește viitorul, Daren Tang a adăugat: „În acest nou capitol, OMPI trebuie să continue să fie puternică în domeniile noastre principale de gestionare a registrelor PI, furnizarea de instrumente, servicii și informații și modelarea agendei juridice. În același timp, trebuie să ne extindem domeniile de activitate pentru a aborda proprietatea intelectuală din punctul de vedere a unei întreprinderi și a perspectivei economice.”
„Pandemia a accelerat trecerea la digital și a sporit importanța inovației și a tehnologiei. Acest lucru va însemna o cerere crescută din partea statelor membre pentru sprijin și asistență, deoarece statele privesc spre inovație și creativitate ca factori de redresare economică ”, a remarcat Daren Tang.
Directorul general al OMPI a ținut să asigure statele membre că Organizația este pregătită să facă față acestei provocări, menționând că directorii generali adjuncți și asistenții propuși „au nu numai experiență, expertiză și angajament, ci și capacitatea de a lucra în echipă. Așteptăm cu nerăbdare să colaborăm cu toți membrii și părțile interesate pentru a construi un ecosistem global echilibrat, incluziv, dinamic și orientat spre viitor”.
Mandatul directorilor generali adjuncți și ai asistenților directorului general vor începe pe 1 ianuarie 2021 și vor coincide cu mandatul directorului general.
Regulile care guvernează numirea directorilor generali adjuncți sunt definite la articolul 9 alineatul (7) din Convenția de instituire a Organizației Mondiale a Proprietății Intelectuale (OMPI). Acestea prevăd că directorul general va numi directorii generali adjuncți după aprobarea Comitetului de coordonare al OMPI, un organism executiv al OMPI care guvernează chestiuni legate de personal la care Republica Moldova este membru din toamna anului 2019.
Numirea asistenților directorului general este reglementată de Statutul și regulile personalului OMPI care prevăd că directorul general trebuie să țină cont de recomandările Comitetului de coordonare al OMPI la numire în funcție a asistenților.