În perioada 16 – 20 mai curent, la Geneva, Elveția, a avut loc cea de-a 28-a sesiune a Comitetului pentru Dezvoltare şi Proprietate Intelectuală (CDIP) al Organizației Mondiale a Proprietății Intelectuale (OMPI). În condițiile pandemiei de COVID-19, lucrările comitetului s-au desfășurat în format hibrid, cu un număr limitat de participanți la sediul organizației de la Geneva și cu o vastă participare prin intermediul platformei virtuale Interprefy. Sesiunea a fost prezidată de către dna Ambasador Ana Patricia Benedetti Zelaya din El Salvador.
În cuvântul său de deschidere, Directorul General adjunct al OMPI Kleib Hasan a salutat angajamentul și interesul continuu al statelor membre în ceea ce privește punerea în aplicare a proiectelor Agendei de Dezvoltare (AD), demonstrând o abordare pragmatică bazată pe solicitările parvenite din partea statelor membre.
Directorul General adjunct al OMPI a reiterat faptul că organizația a continuat să depună eforturi sustenabile pentru a asigura punerea în aplicare și integrarea recomandărilor AD în toate sectoarele sale, precum și în activitățile dedicate dezvoltării.
Situația la zi privind proiectele în derulare a fost prezentată de către Secretariatul OMPI în cadrul Raportului de progres privind implementarea AD, inclusiv impactul pandemiei COVID-19 asupra implementării proiectelor și activitățile alternative propuse pentru finalizarea cu succes a acestora.
În cadrul Comitetului au fost prezentate și discutate o serie de rapoarte și studii, printre care:
- Raportul Directorului General privind Implementarea Agendei de Dezvoltare;
- Raportul privind Conferința internațională „PI și dezvoltarea – Inovarea în tehnologiile verzi pentru o dezvoltare durabilă”;
- Raportul de evaluare și finalizare a Proiectului privind îmbunătățirea utilizării proprietății intelectuale pentru aplicații mobile în sectorul software;
- Raportul privind sesiunile de informare privind PI și femeile etc.
„PI și inovarea: mărcile comerciale și strategiile de design pentru antreprenori” a reprezentat un alt subiect de interes sporit pentru statele membre, acestea realizând un schimb de informații și experiențe privind utilizarea de către antreprenori a mărcilor comerciale și a strategiilor de design.
Ulterior, Comitetul a examinat și agreat propuneri de proiecte axate pe subiecte de actualitate, inclusiv cele ce țin de managementul PI de către IMM-uri, PI și femeile, reducerea accidentelor de muncă și a bolilor profesionale prin inovare și utilizare eficientă a proprietății intelectuale și alte proiecte de importanță majoră pentru statele mai puțin dezvoltate, cele în curs de dezvoltare, dar și țările cu economii emergente sau în tranziție. Republica Moldova, alături de alte state din grupul regional al țărilor din Europa Centrală, de Est și statele Baltice, a susținut proiectele propuse spre implementare, în special cele ce vizează exploatarea PI în scopul dezvoltării economice și susținerii antreprenorialului inovațional și creativ.
Republica Moldova a fost reprezentată la cea de-a 28-a sesiune a Comitetului pentru Dezvoltare şi Proprietate Intelectuală al OMPI de către Liliana Vieru, șefa Direcției comunicare și relații internaționale și Victoria Pleșca, șefa Secției relații internaționale a AGEPI, care au participat online la ședință.
Mai multe informații despre proiectele discutate în cadrul sesiunii curente a Comitetului, precum și vizualizarea integrală a ședințelor sesiunii sunt disponibile pe site-ul OMPI la adresa: https://www.wipo.int/meetings/en/details.jsp?meeting_id=69312.