2021

2020

2019

2018

2017

2016

2015

2014

2013

2012

2011

2010

2009

2008

2007

2006

2005

Seminare de scolarizare in domeniul proprietatii intelectuale la Colegiul de Transporturi din Chisinau

14.12.2013

In luna decembrie 2013, la solicitarea Colegiului de Transporturi din Chisinau, specialistii Agentiei de Stat pentru Proprietatea Intelectuala (AGEPI) au organizat un sir de seminare de informare in domeniul proprietatii intelectuale pentru studentii anului IV ai colegiului cu genericul „Protectia proprietatii intelectuale in Republica Moldova”.

Astfel,in cadrul seminarelor organizate pe data de 4 si 12 decembrie curent, specialistii AGEPI au familiarizat studentii cu cele mai relevante prevederi ale sistemului national de protectie a proprietatii intelectuale.

Printre comunicarile prezentate in fata studentilor vom mentiona: „Proprietatea Intelectuala in Republica Moldova. Aspecte generale” (Alina Fodea, specialist principal, Sectia marketing, servicii), „Asigurarea respectarii drepturilor de proprietate intelectuala” (Liviu Sibov si Rodica Popescu, juristi principali, Sectia contencios si gestionare statut juridic OPI) si „Aspecte generale privind dreptul de autor si drepturile conexe” (Lilia Vermeiuc, sef Sectia Inregistrare si Expertiza si Sergiu Rotaru, jurist principal, Sectia Control si respectarea legislatiei). Raportorii au vorbit despre obiectele de proprietate intelectuala si posibilitatea de protectie a acestora, au adus exemple concrete referitoare la ceea ce poate fi inregistrat in calitate de marca, inventie, desen/model industrial, soi de planta, indicatie geografica, denumire de origine si specialitate traditionala garantata, precum si au mentionat prevederile legislative privind respectarea drepturilor si penalitatile impuse de legislatie in caz de savarsire a unui act de piraterie sau contrafacere a unor drepturi de proprietate intelectuala.

Studentii au audiat cu interes informatia prezentata de specialistii AGEPI, participand activ la discutii pe marginea subiectelor abordate.

Urmatorul seminar in cadrul Colegiului va avea loc pe data de 16 decembrie curent.

Participantilor la seminar le-au fost distribuite materiale informative din domeniul proprietatii intelectuale, inclusiv plianteleStop pirateria si Stop contrafacerea”.

Seminarele mentionate se incadreaza pe deplin in Planul actuivitatilor desfasurate de AGEPI in vederea ridicarii nivelului de cultura a tinerei generatii in domeniul proprietatii intelectuale, de instruire si informare cu referire la necesitatea respectarii drepturilor de proprietate intelectuala si efectele negative ale fenomenelor pirateriei si contrafacerii asupra sanatatii omului, dar si a dezvoltarii economice, sociale si culturale a tarii.