2021

2020

2019

2018

2017

2016

2015

2014

2013

2012

2011

2010

2009

2008

2007

2006

2005

Seminar online în domeniul proprietății intelectuale pentru studenții de la UTM

03.12.2020

Pe 2 decembrie 2020, studenții anului IV din cadrul programelor de studii „Design vestimentar industrial”, „Design şi tehnologii poligrafice” şi „Tehnologia şi designul confecțiilor textile”, Facultatea Textile şi Poligrafie a Universității Tehnice a Moldovei (UTM) au participat la un seminar online organizat de Agenția de Stat pentru Proprietatea Intelectuală (AGEPI).

Evenimentul cu genericul „Proprietatea intelectuală în contextul activității curente și de viitor” a avut drept scop familiarizarea studenților cu sistemul național de protecție a proprietății intelectuale, dar şi cu oportunitățile de valorificare a acestuia.

Astfel, în cadrul seminarului, Andrei Moisei, specialist coordonator, Secția comunicare și instruire a AGEPI, le-a oferit studenților exemple din practica națională şi internațională privind necesitatea şi posibilitățile valorificării rezultatelor activității de inovare și creație, a aspectelor juridice legate de proprietatea intelectuală; le-a vorbit despre posibilitatea brevetării/înregistrării obiectelor de proprietate intelectuală (OPI) de către studenți, despre bazele de date ale OPI și taxele aferente înregistrării; i-a încurajat pe studenți să fie încrezători în potențialul creativ de care dispun, să-şi protejeze drepturile asupra rezultatelor activității intelectuale şi să-şi definească clar obiectivele pentru viitor.

Studenții au manifestat interes pentru subiectele privind dreptul de autor, desene și modele industriale, invenții, mărci, au adresat întrebări, și-au expus opinia față de diverse situații la subiect. Participanții au mulțumit pentru modul dinamic și interactiv în care a fost susținut seminarul.

Menționăm că, pentru AGEPI, instruirea în domeniul proprietății intelectuale, reprezintă una din prioritățile-cheie în promovarea și dezvoltarea sistemului de protecție și asigurare a respectării drepturilor de proprietate intelectuală.

Amintim că, în martie 2009, Agenția de Stat pentru Proprietatea Intelectuală și Universitatea Tehnică a Moldovei au semnat un Acord de colaborare în domeniul proprietății intelectuale.