2021

2020

2019

2018

2017

2016

2015

2014

2013

2012

2011

2010

2009

2008

2007

2006

2005

Sedinta de constituire a Clubului National Parteneriat „Stiinta &Tehnologie”

20.03.2006

„Parteneriatul dintre oamenii de stiinta si cei de afaceri poate aduce profituri ambelor parti” – a declarat Gheorghe Duca, Presedintele Academiei de stiinte a Moldovei, in cadrul primei sedinte a clubului national „Stiinta si Business” organizata pe 17 martie curent la care au participat aproximativ 50 de invitati. Este o prima reuniune de acest gen organizata in cadrul programului pentru dezvoltarea antreprenoriatului in sectorul tehnico – stiintific, in cooperare cu Academia de Stiinte a RM si Agentia de Stat pentru Proprietatea Intelectuala cu sustinerea Fundatiei SUA de Cercetari Civile si Dezvoltare (CRDF).

Profiturile obtinute in urma implementarii unor inventii si tehnologii de ultima ora pot cataliza dezvoltarea stiintei in RM si ,respectiv, vor conditiona o reala crestere a Produsului Intern Brut. „Biotehnologii agricole, fertilizarea solului, securitatea alimentara si managementul deseurilor din sectorul agro-alimentar” – sunt temele abordate in aceasta prima sedinta care va fi urmata de altele 4 axate pe energetica, nanotehnologii, ecologie, medicina si farmaceutica.

Specialistii AGEPI au prezentat in prima sedinta a clubului un set de inventii din domeniul agriculturii prin care se propun diverse tehnologii noi de imbunatatire a productivitatii, calitatii produselor si eficientei in acest domeniu.

In cadrul acestui program va mai fi editat si un catalog al inovatiilor, va fi creata o pagina web „Stiinta & Business” pentru a facilita accesul la ideile stiintifice inaintate de savanti dar si pentru a colecta si selecta solicitarile agentilor economici ce cauta solutii inovatoare pentru afaceri.

Crearea unui mediu favorabil pentru schimbul de informatii intre oamenii de afaceri si cei de stiinta va fi sprijinita printr-o serie de granturi ce ar majora in perspectiva investitiile in stiinta.