2024

2023

2022

2021

2020

2019

2018

2017

2016

2015

2014

2013

2012

2011

2010

2009

2008

2007

2006

2005

România susține Republica Moldova în parcursul său de integrare europeană în domeniul proprietății intelectuale

01.11.2023

În perioada 31 octombrie - 1 noiembrie 2023, Agenția de Stat pentru Proprietatea Intelectuală (AGEPI) a participat la “Seminarul național privind proprietatea intelectuală și educația”, eveniment desfășurat la București, România, de către Oficiul Român pentru Drepturile de Autor (ORDA) în cooperare cu Organizația Mondială a Proprietății Intelectuale (OMPI), Oficiul de Stat pentru Invenții și Mărci (OSIM), Ministerul Educației și Universitatea de Științe Agronomice și Medicină Veterinară din București.

La reuniune au participat aproximativ 80 de persoane, reprezentanți ai OMPI, experți internaționali, reprezentanți ai instituțiilor guvernamentale și ai societății civile care desfășoară activități în domeniu, precum și ai mediului academic și profesori de liceu din România.

În cadrul seminarului, au fost discutate teme de importanță majoră pentru promovarea și protecția proprietății intelectuale în contextul dezvoltării economice și inovației. Aceste discuții au acoperit aspecte legate de impactul proprietății intelectuale asupra mediului de afaceri, inovației tehnologice și a creării de valoare. De asemenea, s-a pus un accent special pe modul în care educația poate contribui la o mai bună înțelegere a proprietății intelectuale, încurajând inovația și creativitatea în rândul tinerilor. În plus, s-au explorat modalități de cooperare între organizațiile guvernamentale, organizațiile internaționale și societatea civilă în vederea promovării și protejării drepturilor de proprietate intelectuală.

Acest seminar se alătură demersurilor întreprinse de către Oficiul Român pentru Drepturile de Autor, Oficiul de Stat pentru Invenții și Mărci și AGEPI în vederea întăririi cooperării în domeniul proprietății intelectuale și schimbului de experiență între cele trei oficii în vederea dezvoltării unui sistem echilibrat, capabil de a promova și ocroti creația și inovația în cele două țări, precum și preluării celor mai bune practici și experiențe.

Mai mult decât atât, în contextul vizitei la București, precum și având în vedere importanța strategică a sprijinirii Republicii Moldova în parcursul său de integrare în Uniunea Europeană, inclusiv prin alinierea legislației și practicilor din domeniul proprietății intelectuale la standardele europene în scopul consolidării relațiilor interinstituționale, s-a semnat în acest sens un Memorandum de înțelegere dintre AGEPI, ORDA și OSIM. Semnarea Memorandumului de înțelegere a avut loc pe 31 octombrie și are ca scop stabilirea unei platforme pentru activități comune de cooperare între cele trei oficii în domeniul proprietății intelectuale și oferirea sprijinului pentru integrarea Republicii Moldova în Uniunea Europeană, inclusiv prin alinierea legislației naționale din domeniul proprietății intelectuale la acquis-ul european relevant.