2024

2023

2022

2021

2020

2019

2018

2017

2016

2015

2014

2013

2012

2011

2010

2009

2008

2007

2006

2005

Reprezentanți ai Procuraturii Generale au participat la Reuniunea EIPPN de la Geneva pentru combaterea infracțiunilor de proprietate intelectuală

13.09.2024

În perioada 12 – 13 septembrie 2024, la sediul Organizației Mondiale a Proprietății Intelectuale (OMPI) din Geneva, Elveția, s-a desfășurat Reuniunea Rețelei Europene a Procurorilor în domeniul Proprietății Intelectuale (EIPPN), organizată de Observatorul European privind Încălcările Drepturilor de Proprietate Intelectuală și găzduită de Oficiul Uniunii Europene pentru Proprietate Intelectuală (EUIPO).

Tema principală a evenimentului a fost „Experiențe globale în urmărirea penală a infracțiunilor de proprietate intelectuală”. Participanții au luat parte la prezentări și sesiuni de lucru dedicate celor mai recente evoluții și bune practici în combaterea infracțiunilor din domeniu, oferind o platformă pentru schimbul de soluții eficiente și studii de caz relevante.

Reuniunea EIPPN a adunat procurori din Uniunea Europeană, specializați în investigarea și urmărirea penală a infracțiunilor legate de proprietatea intelectuală. Anul acesta, pe lângă statele membre ale UE, au fost invitați și reprezentanți din alte state membre OMPI și din țările beneficiare ale Proiectului EU4IP. Astfel, au fost prezenți procurori din Georgia, Republica Moldova și Ucraina (țări candidate la aderarea la UE), precum și din Armenia, China, Cuba, Republica Dominicană, Egipt, Coreea și alte state.

Republica Moldova a fost reprezentată de procurorii Inga Furtună și Marian Tomic din cadrul Procuraturii Generale, membri ai Observatorului respectării drepturilor de proprietate intelectuală (RDPI). Participarea lor la acest eveniment evidențiază angajamentul Republicii Moldova de a consolida capacitățile instituționale ale autorităților responsabile de asigurarea respectării drepturilor de proprietate intelectuală.

Participarea delegației din Republica Moldova la Reuniunea EIPPN a fost posibilă datorită sprijinului oferit prin Proiectul „Consolidarea drepturilor de proprietate intelectuală în Georgia, Moldova și Ucraina” (EU4IP), finanțat de Uniunea Europeană și implementat de EUIPO.

Reuniunea EIPPN sprijină Platforma Multidisciplinară Europeană împotriva Amenințărilor Criminale (EMPACT), care abordează cele mai grave amenințări reprezentate de grupurile infracționale organizate la nivel internațional. EMPACT întărește cooperarea între autoritățile naționale, instituțiile și organismele UE, precum și partenerii internaționali. În cadrul ciclului actual (2022-2025), combaterea infracțiunilor legate de proprietatea intelectuală (#IPCRIME) este una dintre prioritățile principale.