Astăzi, Parlamentul Republicii Moldova a votat în primă lectură proiectul Legii pentru modificarea unor acte normative (îmbunătățirea mecanismului de eliberare a licențelor obligatorii), prezentat de Directorul general al Agenţiei de Stat pentru Proprietatea Intelectuală (AGEPI), Eugeniu Rusu.
Acest proiect vizează modificarea Legii nr. 50/2008 privind protecția invențiilor și Legii nr. 1456/1993 cu privire la activitatea farmaceutică și are scopul de a perfecționa și ajusta procedurile de examinare a cererilor de brevet depuse la AGEPI și eliberare a brevetelor, precum şi aplicarea eficientă a flexibilităţilor oferite prin Acordul TRIPS, în special celor referitoare la procedura de acordare a licenţelor obligatorii.
Necesitatea modificării actelor normative menționate vine să soluționeze o problemă de maximă actualitate ce constituie regimul juridic rigid al acordării licențelor obligatorii de utilizare a invenţiilor protejate prin brevet, stabilit de Legea nr. 50/2008 privind protecția invențiilor în articolele 28 și 29, ceea ce reprezintă un impediment pentru soluţionarea problemelor stringente de ordin social şi economic.
În scopul optimizării procedurii de acordare a licenţelor obligatorii şi stabilirii unui mecanism de punere în aplicare a acestei proceduri, au fost revizuite integral şi propuse în redacţie nouă normele generale privind licenţa obligatorie şi condiţiile aplicabile acesteia, fiind delimitate clar cazurile şi condiţiile de acordare a licenţei obligatorii.
În acest sens, pentru cazurile de interes public (spre exemplu: în cazul survenirii unei urgențe de sănătate publică, de apărare națională sau în domeniile agriculturii, protecției mediului, schimbărilor climatice și resurselor naturale), care trebuie soluționate de urgență de către autoritățile publice, iar soluția constă în utilizarea unor brevete de invenție, prin proiectul aprobat au fost stabilite termene restrânse de examinare și acordare a licențelor obligatorii de către instanța de judecată.
Proiectul de lege a fost susținut cu votul a 57 de deputați. Acesta urmează să fie propus spre lectură finală în plenul Parlamentului.