Pe 15 aprilie curent, s-a desfășurat, în format hibrid, o masă rotundă cu genericul „Stimularea inovației și creativității tinerilor prin prisma instrumentelor sistemului de proprietate intelectuală”, organizată de Biblioteca Republicană Tehnico-Științifică a Institutului Național de Cercetări Economice, în colaborare cu Agenția de Stat pentru Proprietatea Intelectuală (AGEPI).
Evenimentul se înscrie în tematica Zilei Mondiale a Proprietății Intelectuale din acest an „Proprietatea intelectuală și tinerii - inovând pentru un viitor mai bun”, sărbătorită anual la 26 aprilie. La masa rotundă au participat circa 50 de elevi din cadrul Centrului de Excelență în Economie și Finanțe și Școlii Profesionale nr. 2 din mun. Chișinău.
Scopul evenimentului a fost familiarizarea tinerilor cu sistemul național de protecție, respectare și valorificare a drepturilor de proprietate intelectuală.
În cadrul mesei rotunde, Andrei Moisei, consultant principal în Secția comunicare și instruire, Direcția comunicare și relații internaționale a AGEPI, a vorbit despre scopul și rolul proprietății intelectuale, principiile protecției, importanța respectării drepturilor de proprietate intelectuală, efectele negative ale fenomenelor contrafacerii și pirateriei asupra dezvoltării economice, sociale și culturale a țării, combaterea și contracararea acestor fenomene.
De asemenea, Ecaterina Coșleț, bibliotecar principal, Secția Colecții Speciale a BRTȘ, a venit cu o prezentare despre resursele și instrumentele informaționale ale bibliotecii.
Evenimentul s-a încheiat cu o sesiune de întrebări și răspunsuri din partea elevilor care au dorit să afle mai multe despre contrafacere, efectele acesteia asupra economiei și modalitățile de deosebire a produselor originale de cele contrafăcute.
Menționăm că, pentru AGEPI, instruirea în domeniul proprietății intelectuale reprezintă una din prioritățile-cheie în promovarea și dezvoltarea sistemului de protecție și asigurare a respectării drepturilor de proprietate intelectuală.