2024

2023

2022

2021

2020

2019

2018

2017

2016

2015

2014

2013

2012

2011

2010

2009

2008

2007

2006

2005

Press-release. Ziua Mondiala a Proprietatii Intelectuale – 26 aprilie 2013. „Creativitatea - Noua generatie”

10.04.2013

In fiecare an, pe 26 aprilie, statele-membre ale Organizatiei Mondiale a Proprietatii Intelectuale (OMPI) sarbatoresc Ziua Mondiala a Proprietatii Intelectuale, subliniind astfel rolul proprietatii intelectuale in dezvoltarea economica, culturala si sociala a tuturor statelor lumii. Sarbatoarea se marcheaza din anul 2000, iar 26 aprilie reprezinta ziua in care a intrat in vigoare Conventia de constituire a OMPI (1970). Genericul proclamat de OMPI pentru anul 2013 este: „Creativitatea – Noua generatie”.

In comunicatul lansat de OMPI, cu aceasta ocazie http://www.wipo.int/ip-outreach/en/ipday/2013/, se subliniaza urmatoarele: „Omenirea si-a pus tot mai frecvent intrebarea – Cum va arata ceea ce ne inconjoara pe noi in viitor? Suntem la curent, de exemplu, ca in curand automobilele vor avea capacitatea de autoghidare, ca vazul nostru, vorbirea, iar in ultima instanta creierul nostru, vor interactiona cu calculatoarele direct si le vor controla eficient activitatea. La randul lor, calculatoarele, vor deveni si mai mici si vor fi amplasate pe sau in interiorul corpurilor noastre. Toate acestea, vor avea un efect profund asupra modului nostru de viata, si anume, cum gandim, cum muncim, cum studiem, cum ne vindecam sau cum ne bucuram. Ceea ce odinioara parea sa fie din domeniul fantasticii (SF), acum este un fapt real. Ce urmeaza? Cum va arata viitorul indepartat? Ce tehnologie distructiva exista astazi doar ca o idee, pe care incearca s-o gaseasca un tanar inginer? Cine va crea o noua modalitate de comunicare online, care va schimba din nou, modalitatea noastra actuala de comunicare? Ce stil nou de muzica va aparea undeva intr-un subsol, care apoi va rasuna pe toate ringurile de dans, sau care le va provoca dureri de cap profesorilor? Cine sunt acesti mari artisti si inovatori de maine?” La acestea, si alte intrebari pot raspunde doar generatiile viitoare. Astfel, Ziua Mondiala a Proprietatii Intelectuale din acest an vine cu un deziderat de a incuraja tanara generatie de a crea, de a concepe idei noi, utile si originale, de a-si imagina ziua de maine a civilizatiei si de a consolida continuu solidaritatea universala in domeniul creatiei, atat de natura tehnica, cat si artistica.

Cu aceasta ocazie, in majoritatea tarilor lumii, inclusiv in Republica Moldova, sunt organizate diverse actiuni pentru a pune in valoare potentialul si importanta proprietatii intelectuale in societate. Pentru AGEPI, Ziua Mondiala a Proprietatii Intelectuale constituie prilejul unui bilant al celor obtinute prin efortul depus de catre intregul sau colectiv pe parcursul unui an de activitate. Astfel, AGEPI desfasoara un amplu program de activitati, dintre care mentionam:

  • organizarea pe parcursul lunilor martie-aprilie a seminarelor tematice de familiarizare a specialistilor si managerilor din intreprinderi si ministere, cadrelor didactice, doctoranzilor si studentilor din cadrul institutiilor de invatamant superior si mediu de specialitate din republica cu sistemul national si international de protectie a proprietatii intelectuale, dintre care mentionam: la Universitatea de Stat din Moldova (Facultatea de Economie), Universitatea Cooperatist-Comerciala din Moldova, Biblioteca USMF „N. Testemitanu”, Universitatea Tehnica din Moldova, Colegiul cooperatist-comercial, Colegiul financiar-bancar;
  • organizarea la 15 aprilie curent, in sala de conferinte a AGEPI, a unui seminar practic de instruire cu genericul: „Surse de informare in domeniul Brevetelor. Modalitati de accesare gratuita a documentelor de brevet”, organizat de catre expertii de la AGEPI in scopul familiarizarii inventatorilor, specialistilor antrenati in procesul de cercetare stiintifica si inovare;
  • · organizarea la 18-19 aprilie curent, a seminarului privind probleme de protectie a drepturilor de proprietate intelectuala si anti-contrafacere, la care vor participa experti internationali in domeniul PI. Seminarul in cauza va fi organizat la AGEPI, la initiativa Asociatiei anti-contrafacere REACT International, reprezentata de REACT Romania si Societatea civila de Avocati TURCU & TURCU in colaborare AGEPI;
  • participarea cu o expozitie de carte in cadrul „Anului bibliologic-2012” organizat de Asociatia Nationala a Bibliotecarilor si efectuarea totalurilor Concursului republican „Biblioteca publica - partener in promovarea proprietatii intelectuale”, editia a IV-a;
  • In programul manifestarilor consacrate Zilei Mondiale a Proprietatii Intelectuale se incadreaza si sedinta solemna dedicata Zilei Mondiale a Cartii si a Dreptului de Autor (marcata, la initiativa UNESCO, pe 23 aprilie). Manifestarea in cauza va fi organizata de Asociatia Nationala a Bibliotecarilor sub patronajul Ministerului Culturii. In cadrul sedintei festive, reprezentantii AGEPI vor inmana premiile laureatilor Concursului republican „Biblioteca publica-partener in promovarea PI”.

Pe agenda manifestatiilor desfasurate cu ocazia Zilei Mondiale a Proprietatii Intelectuale se inscrie si Simpozionul International „Lecturi AGEPI”, editia a XV-a, care se va desfasura in perioada 24-25 aprilie. La lucrarile Simpozionului vor participa cercetatori si specialisti din domeniul protectiei proprietatii intelectuale din Republica Moldova, Romania si Belarus, antrenati in protectia juridica si implementarea inovatiilor, mandatari autorizati si consilieri in PI, inventatori, profesori si studenti din cadrul institutiilor de invatamant superior si mediu din republica.

Un alt eveniment de anvergura organizat in comun cu Academia de Studii Economice din Moldova (ASEM) si cu suportul Organizatiei Mondiale a Proprietatii Intelectuale (OMPI), este Seminarul studentesc axat pe problemele protectiei si respectarii drepturilor de PI. Manifestarea va avea loc in cadrul simpozionului stiintific al tinerilor cercetatori ai ASEM, care se va desfasura pe 25-26 aprilie curent in Sala de conferinte a ASEM.

Alt aspect important al activitatii AGEPI il constituie suportul acordat inventatorilor din republica pentru a participa la cele mai prestigioase saloane internationale, organizate in aceasta perioada, oferindu-le astfel posibilitatea de a promova pe piata externa noile lor solutii tehnice, produse si materiale. Astfel, si in anul curent in perioada martie-mai inventatorii moldoveni participa la:

  • Salonul International de Inventica „Pro-Invent”, de la Cluj Napoca, Romania (19-22 martie);
  • Salonul International de Proprietate Industriala „Arhimedes”, Moscova, Federatia Rusa (2-5 aprilie);
  • Salonul International de Inventii de la Geneva, Elvetia (10-14 aprilie);
  • Expozitia Europeana a Creativitatii si Inovarii „EuroInvent”, Iasi, Romania (9-11 mai).

De asemenea, in perioada mentionata, AGEPI participa cu activitati de marketing si consultanta gratuita in domeniul PI la expozitiile internationale specializate, organizate la CIE „Moldexpo”: MOLDAGROTEH; MondConstruct & MoldEnergy, Turism, Leasure, Hotels.

Pe 26 aprilie, cu incepere de la orele 15.00, in sala de conferinte a AGEPI va avea loc Sedinta festiva consacrata Zilei Mondiale a Proprietatii Intelectuale la care au fost invitati sa participe reprezentantii ai autoritatilor publice, cercetatori si inventatori, specialisti in domeniul proprietatii intelectuale. In cadrul acestei manifestari va avea loc mentionarea celui mai activ mandatar autorizat in proprietatea industriala al anului. De asemenea, vor fi inmanate distinctiile obtinute de catre inventatorii moldoveni la saloanele internationale de inventii (Geneva, Moscova, Cluj).

Conducerea AGEPI isi exprima speranta ca toate aceste actiuni vor reusi sa sensibilizeze publicul privind importanta si rolul ascendent al proprietatii intelectuale in dezvoltarea economica, sociala si culturala a tarii, precum si sa aduca un omagiu justificat creativitatii si spiritului inventiv la nivel national si international.

Republica Moldova este membru al Conventiei pentru instituirea Organizatiei Mondiale a Proprietatii Intelectuale (OMPI) din 1991. In calitate de reprezentant oficial al Republicii Moldova pe plan international in domeniul proprietatii intelectuale, AGEPI colaboreaza activ cu OMPI din 1992, de la fondarea sa. Pe parcursul anilor Agentia a acordat asistenta in vederea ratificarii sau aderarii Republicii Moldova la 23 de conventii administrate de OMPI, fiind totodata organul national responsabil de indeplinirea obligatiunilor statului ce decurg din calitatea sa de membru la aceste conventii.

Sectia marketing, servicii, AGEPI
tel: 400-593; 400-660