2024

2023

2022

2021

2020

2019

2018

2017

2016

2015

2014

2013

2012

2011

2010

2009

2008

2007

2006

2005

Participarea Republicii Moldova la dezvoltarea Sistemului de la Madrid privind înregistrarea internațională a mărcilor

15.10.2024

În perioada 7-11 octombrie 2024, o delegație a Republicii Moldova, reprezentată de Cristina Avornic, Reprezentantă permanentă adjunctă a Misiunii RM pe lângă ONU, Natalia Mogol, directoare generală adjunctă a Agenției de Stat pentru Proprietatea Intelectuală (AGEPI) și Ludmila Cocieru, șefă Secție mărci internaționale, AGEPI a participat la cea de-a 22-a sesiune a Grupului de Lucru privind dezvoltarea juridică a Sistemului de la Madrid privind înregistrarea internațională a mărcilor, care s-a desfășurat la Geneva.

În calitate de coordonator al Grupului regional al Țărilor Europei Centrale și Statelor Baltice (CEBS) în cadrul Organizației Mondiale a Proprietății Intelectuale (OMPI), Republica Moldova a prezentat cinci declarații din numele statelor reprezentate.

Ședința Grupului de Lucru a fost deschisă de Binying Wang, Vice-directoare Generală a OMPI, care a salutat aderarea Regatului Qatar la Protocolul referitor la Aranjamentul de la Madrid privind înregistrarea internațională a mărcilor (Protocolul de la Madrid) și a subliniat importanța și angajamentul Biroului Internațional în vederea extinderii Sistemului de la Madrid, care la moment numără 115 părți contractante și acoperă 131 de state.

La ședință au participat reprezentanți ai 83 părți contractante, 11 state observator, 1 organizație internațională interguvernamentală şi 17 organizații internaționale non-guvernamentale.

Pe agenda sesiunii din acest an s-au regăsit subiecte de importanță majoră pentru evoluția Sistemului de la Madrid, inclusiv dependența, recalcularea taxelor individuale în franci elvețieni, introducerea obligatorie a adresei de e-mail pentru anumite solicitări și proceduri aferente înregistrărilor internaționale, posibilitatea adăugării unor limbi suplimentare în sistemul de înregistrare internațională a mărcilor și modalități tehnice de realizare a acestora.

În premieră în acest an, în cadrul Grupului de Lucru a fost discutată propunerea Republicii Moldova cu privire la eficientizarea sistemului de înregistrare a mărcilor în cazul cererilor internaționale depuse de doi sau mai mulți solicitanți.

Propunerea se referă la una dintre constrângerile semnalate de către utilizatorii Sistemului de la Madrid care au depus cereri internaționale având oficiul țării de origine AGEPI, și anume faptul că în cazul în care cererea/înregistrarea națională de bază este deținută în co-proprietate de doi sau mai mulți titulari, pentru a depune cerere internațională în conformitate cu Sistemul de la Madrid, fiecare dintre aceștia urmează să dovedească fie că are cetățenia Republicii Moldova, fie că are domiciliul sau o întreprindere reală și efectivă în Republica Moldova. Această cerință rezultă din Regula 8(2) a Regulamentului de aplicare a Protocolului de la Madrid.

Republica Moldova a venit cu propunerea de a admite cererile internaționale depuse de doi sau mai mulți solicitanți și în cazul în care cel puțin unul are legătură cu partea contractantă a oficiului de origine, restul co-solicitanților având legătură cu orice altă parte contractantă. În acest sens a fost propusă revizuirea Regulei 8(2) a Regulamentului de aplicare a Protocolului de la Madrid.

Deși a fost susținută de marea majoritate a participanților la lucrările Grupului, pentru a ajunge la consens, examinarea suplimentară a posibilității de revizuire a regulii 8(2)  a Regulamentului de aplicare a Protocolului de la Madrid, a fost transferată pentru ședința viitoare a Grupului de Lucru.

De asemenea, în cadrul discuțiilor, au fost abordate aspecte legate de posibilitatea convocării unei conferințe diplomatice pentru modificarea art. 6 al Protocolului de la Madrid, în scopul revizuirii clauzei de dependență, subiect care nu a întrunit suportul necesar, urmând ca la următoarea ședință a Grupului de Lucru să fie examinate noi opțiuni de revizuire a acestei clauze.

La propunerea grupului CEBS, Natalia Mogol a fost aleasă unanim în calitate de vice-președinte pentru următoarele două sesiuni ale Grupului de Lucru.

Suplimentar, pe data de 8 octombrie, a fost organizată o masă rotundă în cadrul căreia, Biroul Internațional al OMPI a prezentat unele aspecte ce țin de procesarea cererilor internaționale pentru înregistrarea mărcilor: depunerea electronică a cererilor și schimbul de date cu oficiile de proprietate intelectuală, clasificarea produselor și serviciilor, dezvoltarea bazelor de date, utilizarea termenilor unificați, promovarea Sistemului de la Madrid etc.

Participarea Republicii Moldova în acest cadru internațional reflectă angajamentul țării noastre de a contribui activ la consolidarea și dezvoltarea sistemului internațional de protecție a mărcilor, în conformitate cu noile tendințe și provocări globale.

Toate materialele, inclusiv propunerea Republicii Moldova, pot fi accesate pe adresa https://www.wipo.int/meetings/en/details.jsp?meeting_id=80918.