2024

2023

2022

2021

2020

2019

2018

2017

2016

2015

2014

2013

2012

2011

2010

2009

2008

2007

2006

2005

Participă la Concursul de fotografie al OMPI dedicat culturii și comunităților locale

23.05.2023

Pregătiți aparatele foto și lăsați-vă imaginația să zboare! Organizația Mondială a Proprietății Intelectuale (OMPI) vă invită să participați la un concurs de fotografie dedicat tinerilor membri ai popoarelor indigene și comunităților locale. Prin intermediul acestui concurs, OMPI dorește să celebreze și să aducă în atenție creativitatea acestor tineri talentați. Tinerii sunt încurajați să transmită un mesaj puternic despre popor, comunitate și cultură prin intermediul poveștilor fotografice.

Tema concursului de fotografie este: “Portul tradițional ca reflecție a culturii autohtone”. Tinerii sunt invitați să surprindă și să transmită un mesaj important despre îmbrăcămintea tradițională specifică comunităților lor.

Fotografiile pot reflecta identitatea culturală și semnificația ei, înfățișând motive tradiționale sau contemporane care se bazează pe tradiție și care reprezintă în continuare identitatea culturală a comunității, fie că este vorba despre îmbrăcămintea de zi cu zi sau despre piesele vestimentare și textile purtate cu ocazii speciale. În termenul de "îmbrăcăminte" pot fi incluse și căciuli, încălțăminte sau bijuterii.

Pentru a participa, trebuie să realizați o fotografie originală în legătură cu tema anunțată și să însoțiți imaginea de o scurtă descriere care exprimă modul în care fotografia reflectă tema și emoțiile voastre legate de aceasta. Includeți un titlu creativ și un scurt profil personal despre voi și comunitatea locală din care faceți parte. Materialele trebuie pregătite într-una dintre următoarele limbi: arabă, chineză, engleză, franceză, portugheză, rusă sau spaniolă.

Înregistrările pot fi trimise până la data de 2 iulie 2023. Fotografiile selectate și câștigătoare vor fi anunțate pe site-ul oficial al OMPI.

Câștigătorii vor fi recompensați cu premii, inclusiv echipamente profesionale de fotografie cu o valoare totală de până la:

  • Locul I: 3.500 CHF
  • Locul II: 2.500 CHF
  • Locul III: 1.500 CHF.

Pentru a putea participa, trebuie să fiți membri ai popoarelor indigene sau comunităților locale din cele 193 de state membre ale OMPI, din care face parte și Republica Moldova, și să aveți sub 30 de ani la data limită de depunere a fotografiei (2 iulie 2023). În cazul participanților care nu au vârsta legală (de exemplu 18 ani), este necesară obținerea autorizării unui tutore legal.

Juriul va evalua fotografiile pe baza respectării temei, originalității, creativității și expresiei artistice, puterii de inspirație, atractivității vizuale și impactului în comunitate.

Prin acest concurs, OMPI dorește să sublinieze importanța dreptului de autor și a protecției expresiilor culturale tradiționale, oferind tinerilor participanți și comunităților din care fac parte o mai mare conștientizare în acest domeniu.

Așadar, capturați esența culturii locale și transmiteți un mesaj puternic prin intermediul fotografiei. Prin participarea la concursul de fotografie organizat de OMPI puteți să vă faceți auziți, văzuți și să aduceți recunoaștere creativității voastre în întreaga lume!

Mai multe detalii despre regulamentul concursului precum și despre criteriile de eligibilitate aflați la următoarea adresă: https://www.wipo.int/tk/en/youth_prize.html .