Pe 5 octombrie curent, Parlamentul Republicii Moldova a adoptat în I lectură proiectul legii pentru modificarea Legii nr. 230/2022 privind dreptul de autor și drepturile conexe și proiectul de lege pentru modificarea unor acte normative (ce vizează ajustarea cadrului normativ din domeniul dreptului de autor și drepturilor conexe). Proiectele au fost prezentate în cadrul ședinței Parlamentului de către Directorul general adjunct al Agenţiei de Stat pentru Proprietatea Intelectuală, Andrei Popa.
Proiectul de lege pentru modificarea Legii nr. 230/2022 privind dreptul de autor și drepturile conexe a fost elaborat în vederea transpunerii parțiale a Directivei 2012/28/UE a Parlamentului European și a Consiliului din 25 octombrie 2012 privind anumite utilizări ale operelor orfane. Nemijlocit, prin prezentul proiect de lege, s-au propus amendamente cu referire la reglementarea statutului de operă orfană, instituțiile care sunt în drept să le utilizeze, încetarea statutului de operă orfană, precum și aspecte cu referire la căutarea diligentă a acestora.
Prin cel de-al doilea proiect adoptat de Parlament s-a propus amendarea unor legi, care conțin referințe la denumirea actului normativ abrogat, în vederea actualizării denumirii acestuia și anume: Legea nr. 230/2022 privind dreptul de autor și drepturile conexe. Totodată, au fost propuseamendamente în anexa la Legea nr. 230/2022 privind dreptul de autor și drepturile conexe, în scopul aducerii în concordanță a codurilor echipamentelor și suporturilor materiale pentru care se achită remunerație compensatorie pentru copia privată cu noile coduri NC incluse în Nomenclatura combinată a mărfurilor, aprobată prin Legea nr. 172/2014 și care au intrat în vigoare la data de 01.01.2023 (ținând cont de redacția Legii nr. 341/2022).