2021

2020

2019

2018

2017

2016

2015

2014

2013

2012

2011

2010

2009

2008

2007

2006

2005

Litigiile privind proprietatea intelectuala - in atentia judecatorilor din RM

06.12.2013

Agentia de Stat pentru Proprietatea Intelectuala (AGEPI), in cooperare cu Institutul National al Justitiei (INJ), a desfasurat vineri, 6 decembrie, Seminarul „Particularitatile solutionarii litigiilor ce tin de domeniul protectiei proprietatii intelectuale”, la care au participat judecatori si asistenti judiciari. Scopul seminarului a fost de a examina practica judiciara cu privire la litigiile din domeniul PI din ultimii ani.

Lucrarile seminarului au fost deschise de catre Directorul general al AGEPI, Liliana Bolocan. „Organizam aceste reuniuni impreuna cu INJ pentru a identifica problemele si pentru ca impreuna sa gasim si solutiile. Dumneavoastra, judecatorii, impreuna cu noi, faceti parte din lantul de protectie al obiectelor de proprietate intelectuala. Iata de ce conlucrarea noastra este foarte importanta pentru protejarea sistemului PI din R. Moldova. Va doresc succes si sper ca intalniri in acest format sa avem cat mai multe”, a afirmat Liliana Bolocan.

La seminar au participat specialisti din cadrul AGEPI, precum si magistrati din cadrul judecatoriilor sectoarelor Rascani si Centru si ai Curtii de Apel Chisinau.

In cadrul reuniunii, vicedirectorul general AGEPI, Ion Tiganas a venit cu o prezentare referitor la aspectele generale privind drepturile de proprietate intelectuala si litigiile privind dreptul de autor si drepturile conexe, iar directorul Departamentului Juridic AGEPI, Andrei Moisei a prezentat cele mai relevante cazuri in materia litigiilor privind apararea dreptului exclusiv asupra obiectelor de proprietate industriala, litigiilor privind constatarea notorietatii marcii, litigiilor privind combaterea concurentei neloiale etc.

Participantii la seminar au avut posibilitatea de a realiza un schimb de experienta si informatii pe probleme de exercitare efectiva a drepturilor de proprietate intelectuala si au luat cunostinta de diverse studii de caz din domeniu. La final, organizatorii seminarului au inmanat magistratilor si asistentilor judiciari certificatele de participare la reuniune.

In anul 2012, specialistii AGEPI au participat la 502 sedinte de judecata pe cazuri referitoare la OPI (cu 32,5% mai multe decat in anul precedent), dintre care: 407 - la Curtea de Apel Chisinau si 95 - la Curtea Suprema de Justitie. In majoritatea cazurilor (90%) obiectele litigiilor au fost marcile de produse si/sau de servicii. Specialistii AGEPI au participat de asemenea, la 44 de sedinte ale instantelor judecatoresti pe litigii referitoare la dreptul de autor si drepturile conexe (in 2011– la 22 de sedinte), in cadrul acestora fiind examinate 11 dosare civile.