2024

2023

2022

2021

2020

2019

2018

2017

2016

2015

2014

2013

2012

2011

2010

2009

2008

2007

2006

2005

La Geneva se desfasoara lucrarile celei de-a 51-a runde de Adunari Generale ale Statelor membre ale OMPI

25.09.2013

La 23 septembrie curent, la Geneva, Elvetia s-au inceput lucrarile celei de-a 51-a runde de reuniuni anuale ale statelor membre ale Organizatiei Mondiale a Proprietatii Intelectuale (OMPI). Delegati din 186 de state membre ale OMPI s-au intrunit pentru a examina Programul si Bugetul OMPI, precum si de a discuta alte intrebari prioritare pentru activitatea Organizatiei in urmatoarea bienala 2014-2015.

Republica Moldova este reprezentata la lucrarile celei de-a 51-a runde de Adunari Generale ale Statelor membre ale OMPI de catre Directorul general al AGEPI Lilia Bolocan, seful delegatiei E.S. Ambasadorul Victor Moraru, reprezentantul permanent al Republicii Moldova la oficiul ONU de la Geneva si de Directorul departamentului promovare si editura AGEPI Maria Rojnevschi.

La deschiderea lucrarilor sesiunii, Directorul general al OMPI Francis Gurry a indemnat statele membre OMPI sa consolideze legaturile dintre autorii din tarile in curs de dezvoltare si piata online mondiala. “Internetul in prezent este o scena globala, unde artistii, interpretii si alti autori pot sa ajunga mai usor la o audienta in afara hotarelor lor nationale. Aceasta evolutie ofera o oportunitate fara precedent pentru a ajuta tarile in curs de dezvoltare si cel mai putin dezvoltate sa participe la piata digitala globala. Tarile in curs de dezvoltare in mod traditional sunt bogate in continut si sarace in mijloace de difuzare. In aceste tari locuiesc unii dintre cei mai mari creatori si interpreti din lume, dar acestia nu dispun decat de posibilitati limitate de difuzare a lucrarilor lor pe pietele mondiale”, a mentionat Francis Gurry.

Totodata, Directorul general al OMPI a vorbit despre doua proiecte care vor ajuta creatorii sa stabileasca legaturi cu consumatorii din intreaga lume. Aceste proiecte sunt destinate instituirii unui nou standard voluntar pentru asigurarea calitatii in activitatea organizatiilor de gestiune colectiva concomitent cu imbunatatirea sistemelor informational-tehnologice de gestionare a datelor. "Aceste proiecte ofera perspective interesante pentru sustinerea crearii unei piete dinamice si cu adevarat globale pentru operele de creatie si pentru a sprijini tarile in curs de dezvoltare in procesul de transformare a potentialului lor cultural si creativ in active comerciale pe aceasta piata", a precizat Francis Gurry.

Directorul General OMPI a informat delegatiile despre situatia financiara a OMPI, mentionand ca aceasta este "foarte sanatoasa". Francis Gurry a vorbit si despre activitatea Organizatiei in doua domenii desemnate drept prioritare in urmatorii ani. "Este vorba, in primul rand, despre Tratatul propus in domeniul designului industrial, care va simplifica si va facilita accesul la procedurile privind protectia desenelor si modelelor industriale. Si in al doilea rand, este necesar de a identifica calea spre realizarea obiectivului comun privind asigurarea unei protectii eficiente a cunostintelor traditionale, expresiilor culturale traditionale si proprietatii intelectuale cu referire la resursele genetice", a afirmat Directorul OMPI.

De asemenea, Francis Gurry a mai declarat ca pentru OMPI si statele ei membre, adoptarea in anul trecut a Tratatului de la Marrakesh privind facilitarea accesului persoanelor nevazatoare si cu deficiente de vedere sau altor persoane cu dizabilitati de percepere a informatiei imprimate la lucrarile publicate, a fost un eveniment semnificativ. Acest Tratat este chemat sa faciliteze stabilirea si transmiterea transfrontaliera a textelor intr-un format adecvat pentru persoanele cu deficiente de vedere.

Declaratia integrala a Directorului general al OMPI Fr. Gurry la deschiderea sesiunii poate fi accesata la adresa: http://www.wipo.int/about-wipo/en/dgo/speeches/a_51_dg_speech.html

In prima zi a sesiunii E.S. Ambasadorul Päivi Kairamo, reprezentantul permanent al Finlandei la ONU si alte organizatii in Geneva, a fost aleasa unanim Presedinte al Adunarii generale a OMPI pentru urmatorii doi ani.

In conformitate cu agenda sesiunii, reprezentantii statelor membre au audiat raportul Directorului general al OMPI, Fr. Gurry, privind activitatea OMPI in anul 2013. Raportul poate fi accesat la adresa: http://www.wipo.int/export/sites/www/freepublications/en/general/1050/wipo_pub_1050_2013.pdf

In primele doua zile ale reuniunii, au fost audiate declaratiile coordonatorilor nationali ai Grupurilor regionale din cadrul OMPI, ale reprezentantilor statelor membre ale OMPI, observatorilor acreditati la aceasta runda de reuniuni. Declaratiile au vizat in special activitatea organizatiei in anul 2013, precum si prioritatile asupra carora urmeaza sa fie concentrate toate resursele umane si financiare ale OMPI in urmatoarea bienala 2014-2015, tinandu-se cont de contributia acestor prioritati la realizarea recomandarilor Agendei pentru Dezvoltare a OMPI.

Delegatia Republicii Moldova s-a aliniat declaratiei Grupului regional al Tarilor Europei Centrale si Statelor Baltice, din care face parte, mentionand, totodata, prioritatile tarii noastre in domeniul consolidarii sistemului national de protectiei si de asigurare a respectarii drepturilor de proprietate intelectuala in vederea integrarii acestuia in spatiul intelectual international. Declaratia Republicii Moldova a fost prezentata audientei in cea de-a doua zi a reuniunii de catre E.S. Ambasadorul Victor Moraru si poate fi accesata la adresa: http://www.wipo.int/meetings/en/statements.jsp.

Lucrarile rundei actuale de reuniuni anuale generale ale OMPI pot fi urmarite on-line: http://www.wipo.int/webcasting/