În perioada 12 – 16 iunie 2023, reprezentanții Institutului Federal Elvețian de Proprietate Intelectuală (IPI), cu susținerea Biroului de Cooperare al Elveției în Republica Moldova au efectuat la Chișinău o vizită de informare și documentare în domeniul proprietății intelectuale.
Scopul principal a fost de a explora și a discuta stadiul actual al utilizării, gestionării și asigurării respectării drepturilor de proprietate intelectuală în Republica Moldova, în special partea ce ține de indicațiile geografice, mărcile comerciale și ecosistemul de inovare.
În timpul vizitei, delegația IPI, instituția publică a Confederației elvețiene responsabilă pentru brevete, mărci, indicații geografice, desene și modele industriale și drepturi de autor, a avut întâlniri și discuții cu reprezentanții Agenției de Stat pentru Proprietatea Intelectuală (AGEPI), precum și cu alte instituții relevante din acest domeniu, inclusiv Ministerul Agriculturii și Industriei Alimentare, Camera de Comerț și Industrie, Organizația pentru Dezvoltarea Antreprenoriatului, Oficiul Național al Viei și Vinului și Agenția Națională pentru Cercetare și Dezvoltare.
Olga Allemann și Alexandra Nightingale, reprezentante ale IPI, au informat colegii de la AGEPI, precum și alți reprezentanți ai instituțiilor publice despre posibilitatea de a sprijini implementarea în Republica Moldova a proiectelor de cooperare în domeniul proprietății intelectuale, în special în domeniul indicațiilor geografice, prin intermediul Programului Global pentru Proprietate Intelectuală (GPIPR) finanțat de Secretariatul de Stat pentru Afaceri Economice (SECO) din Elveția.
Directorul general adjunct al AGEPI, Natalia Mogol, a confirmat deschiderea instituției pentru orice inițiative care vin să dezvolte sistemul proprietății intelectuale din țara noastră și să sprijine producătorii locali în dezvoltarea afacerilor lor și a anunțat despre disponibilitatea specialiștilor AGEPI de a contribui la realizarea tuturor activităților propuse spre realizare în cadrul proiectului de cooperare ce urmează a fi lansat în timpul apropiat, urmare acestei vizite de documentare.
De asemenea, pe parcursul vizitei, delegația IPI a avut și oportunitatea de a se întâlni cu producători locali de produse cu indicații geografice din Republica Moldova, și anume cu Ludmila Castraveț, Uniunea de Persoane Juridice „Asociaţia Micilor Producători şi Procesatori de Fructe şi Bacifere din zona Centru”, or. Criuleni și Viorel Prisacaru, PRISVIO S.R.L., satul Slobozia-Măgura, r-nul Sângerei. Aceste vizite au permis evaluarea proceselor de producție și identificarea potențialelor oportunități și provocări în ceea ce privește protecția și promovarea acestor produse pe plan intern și internațional.
În plus, experții elvețieni au avut un schimb de informații și perspective cu membrii Observatorului respectării drepturilor de proprietate intelectuală (Consiliul Concurenței, Agenția de Administrare a Instanțelor Judecătorești, Inspectoratul de Stat pentru Supravegherea Produselor Nealimentare și Protecția Consumatorilor, Serviciul Vamal, Procuratura etc.) identificând principalele provocări cu care se confruntă fiecare instituție în partea ce ține de asigurarea respectării drepturilor de PI în Republica Moldova și, totodată, au fost stabilite posibilele măsuri de asistență întru depășirea acestor provocări.
Această vizită de informare și documentare constituie un pas important în consolidarea relațiilor moldo-elvețiene în domeniul proprietății intelectuale. Prin schimbul de cunoștințe și experiență, se creează premisele pentru îmbunătățirea și dezvoltarea ulterioară a legislației și practicilor în domeniul proprietății intelectuale în Republica Moldova, în conformitate cu standardele internaționale și bunele practici ale Confederației Elvețiene.