2024

2023

2022

2021

2020

2019

2018

2017

2016

2015

2014

2013

2012

2011

2010

2009

2008

2007

2006

2005

Indicele Global al Inovatiei 2012: legaturi mai puternice in domeniul inovarii in scopul cresterii economice la nivel global

09.08.2012

Organizatia Mondiala a Proprietatii Intelectuale (OMPI) informeaza despre publicarea unei noi editii a Raportului „Indicele Global al Inovatiei 2012”, accesibil in format electronic la adresa www.globalinnovationindex.org.

„Indicele Global al Inovatiei 2012” reprezinta un clasament a 141 de tari in baza capacitatilor de inovare, realizat de catre Scoala de Afaceri INSEAD, OMPI si partenerii sai in domeniul cunoasterii. Scopul acestui indice este de a familiariza publicul cu tezaurul inovatiilor din societate si de a aborda acest domeniu dincolo de masurile traditionale de inovare, precum cheltuielile ce tin de cercetare si dezvoltare.

Indicele evalueaza inovatia in baza unor criterii cum sunt institutiile, capitalul uman si de cercetare, infrastructura, creditele, investitiile, interconexiunile, absorbtia si difuzarea cunostintelor, inovarea si rezultatele activitatii creative.

Tematica din anul curent a Raportului privind „Indicele Global al Inovatiei 2012” este: „Legaturi mai puternice in domeniul inovarii in scopul cresterii economice la nivel global” si subliniaza importanta interactiunilor productive dintre actorii inovatiei, cum ar fi firmele, sectorul public, mediul academic si societatea, in cadrul unor ecosisteme moderne de inovare. De asemenea, editia curenta a Indicelui include o analiza detaliata a factorilor de baza care influenteaza schimbarile anuale in clasamentul tarilor. In plus, se identifica in mod detaliat punctele forte si cele slabe ale fiecarei economii in profiluri per tara.

De exemplu, in conformitate cu „Indicele Global al Inovatiei 2012”, pe pozitia de top 10 lideri ai inovatiilor se claseaza urmatoarele tari: Elvetia, Suedia, Singapore, Finlanda, Marea Britanie, Olanda, Danemarca, Hong Kong (China), Irlanda, SUA. Canada este unica tara care a parasit acest clasament, evidentiindu-se prin pozitii slabe in toate domeniile inovatiei. Raportul demonstreaza ca SUA continua sa fie un lider global in domeniul inovatiei, evidentiind totodata deficientele sale la capitolul educatie, resurse umane si rezultate inovationale, care au provocat caderea pe locul 10 in clasament.

In conformitate cu declaratia dnei Soumitra Dutta, fondatorul „Indicelui Global al Inovatiei”, profesor in domeniul afacerilor si tehnologiilor din cadrul INSEAD: "Scopul Indicelui consta in actualizarea si imbunatatirea tehnicilor de inovare. Definitiile de azi trebuie sa cuprinda un mediu bazat pe context, problema-subiect si aspecte interdisciplinare. Variabilele anului 2012 au fost extinse intr-un efort de a gasi combinatia potrivita pentru inovare".

Raportul subliniaza necesitatea pentru tarile BRIC (Brazilia, Federatia Rusa, India si China) de a investi mai mult in capacitatile lor de inovare pentru a supravietui conform obiectivelor scontate. Performanta Chinei la capitolul cunoastere si tehnologii este depasita doar de catre Elvetia, Suedia, Singapore si Finlanda. Cu toate acestea, raportul noteaza ca atat China, cat si India au deficiente la capitolul infrastructura de inovare si de mediu. De asemenea, raportul constata ca Brazilia a suferit cea mai mare scadere dintre tarile BRIC.

Un alt Indice Global, axat pe eficienta inovatiilor, ne demonstreaza ca tarile puternice in a produce rezultate inovative, in pofida unui mediu de inovare mai slab, pot fi clasate pe un loc inalt in clasamentul "eficientei" .

In „Indicele Global de Eficienta a Inovatiei”, China si India conduc top 10 (China, India, Republica Moldova, Malta, Elvetia, Paraguay, Serbia, Estonia, Olanda, Sri Lanka). Patru din primele 10 tari din Indicele de Eficienta le reprezinta statele cu venituri mai mici. Ca rezultat, tarile cu o economie dezvoltata trebuie sa continue sa consolideze si sa dezvolte legaturile dintre partile interesate in procesul de inovatie, pentru a ramane lideri in sectoarele strategice. De asemenea, tarile cu economia in curs de dezvoltare trebuie sa instituie un model national care sa stabileasca legaturi coerente in sistemele lor de inovare. Prin alinierea transversala a politicilor si coordonarea eforturilor tuturor partilor interesate, aceste legaturi pot contribui la procesul de inovare.

Raportul „Indicele Global al Inovatiei 2012”reliefeaza o Europa cu mai multe viteze de inovare - cu lideri de inovare din Europa de Nord si cea de Vest, cu o activitate de capturare in Europa de Est si Tarile Baltice si cu o Europa de Sud in care se produc mai putine inovatii.

In contextul acestei estimari, printre "liderii de inovare" sunt tarile cu venituri mari, precum Elvetia, tarile nordice, Singapore, Marea Britanie, Olanda, Hong Kong (China), Irlanda, SUA, Luxemburg, Canada, Noua Zeelanda, Germania, Malta, Israel, Estonia, Belgia, Republica Coreea, Franta, Japonia, Slovenia, Republica Ceha si Ungaria, care au obtinut succese in crearea ecosistemelor de inovare si in care investitiile in capitalul uman se materializeaza in infrastructuri de inovare viabile si stabile, favorabile pentru cunoastere, tehnologie si realizari creative.

Grupul “liderilor de inovare” - tarile cu venituri medii - include tari precum Letonia, Malaiezia, China, Muntenegru, Serbia, Republica Moldova, Iordania, Ucraina, India, Mongolia, Armenia, Georgia, Namibia, Vietnam, Swaziland, Paraguay, Ghana si Senegal. Printre tarile cu economie slaba se numara Kenya si Zimbabwe.

Tarile cu economii medii de producere si cu venituri mici demonstreaza o crestere a nivelului de realizare a inovatiilor, ca urmare a imbunatatirii cadrului lor institutional, a fortei de munca calificate, unor mai bune infrastructuri de inovare, a unei integrari mai profunde in pietele financiare globale, precum si crearii unei comunitati de afaceri viabile, chiar daca progresele inregistrate in aceste dimensiuni nu sunt uniforme per tara.

Termenul de "Innovation Underperformers" este atribuit tarilor cu deficiente in sistemele lor de inovare. Acestea includ statele cu economii combinate de venituri inalte si mediii.

Pentru vizualizarea grafica a acestui clasament, precum si pentru alte informatii detaliate la tema, vizitati pagina web: www.globalinnovationindex.org.