2021

2020

2019

2018

2017

2016

2015

2014

2013

2012

2011

2010

2009

2008

2007

2006

2005

Expozitia Internationala Specializata „INFOINVENT-2007”. Bilantul competitiei

04.07.2007

Un popor este bogat nu numai prin patrimoniul sau material, ci, in primul rand, prin potentialul intelectual care, spre deosebire de resursele naturale, este inepuizabil si sporeste de la generatie la generatie. Proprietatea intelectuala, inclusiv cea industriala, pusa in serviciul dezvoltarii si progresului societatii – acest deziderat s-a aflat in fata organizatorilor EIS „INFOINVENT” - un veritabil maraton inovational vizand promovarea celor mai valoroase inventii, tehnologii, echipamente, materiale si produse noi, asigurarea drepturilor de proprietate industriala, atragerea investitorilor nationali si a celor de peste hotare.

In perioada 27-30 iunie curent la CIE „MOLDEXPO” s-a desfasurat cea de-a X-a editie, jubiliara, a Expozitiei Internationale Specializate „INFOINVENT”, un adevarat for al inteligentei nationale si expo-targ de inventii, tehnologii, tehnica si materiale noi.

Actuala editie a intrunit cca 70 de institutii de cercetare-dezvoltare si de invatamant superior, inclusiv 14 inventatori particulari, care au prezentat, pe o suprafata de circa 500 m2, peste 400 de inventii si modele de utilitate; soiuri de plante; desene si modele industriale, artizanat si mestesuguri ale autorilor (si coautorilor) din Republica Moldova, Romania, Ucraina, Rusia, Azerbaidjan.

Participantii au propus atentiei publicului larg, managerilor companiilor producatoare si de comercializare a produselor si serviciilor inovationale creatii inedite din 8 domenii: protectia mediului, securitate, salvare; mijloace de transport, drumuri, lifturi, ambalaje, stocaje; materiale si echipamente industriale, metalurgie, mecanica, engineering; chimie, noi materiale si biotehnologii; energie, electricitate, electronica, telecomunicatii, tehnologii audio, video; calculatoare, programe, echipamente, birotica; vestimentatie, textile, menaj, artizanat; medicina, farmacie, cosmetica, paramedical; agricultura, noi soiuri de plante, alimentatie, bauturi; constructii, arhitectura, inginerie civila, materiale, mobilier. Alaturi de panourile cu postere si machete, unii autori au demonstrat inventiile implementate in productie: echipament chirurgical, preparate farmaceutice, instalatii energetice eoliene si solare etc.

Luand cuvantul la ceremonia oficiala de deschidere a expozitiei, Prim-viceprim-ministrul Zinaida Greceanii a mentionat ca in ultimii ani interesul fata de activitatea intelectuala a crescut considerabil. Aceasta se explica si prin faptul ca in cei zece ani de existenta a sa „Infoinvent” a devenit cea mai mare piata din domeniul inventicii din Republica Moldova, un mediu ideal de promovare a inteligentei tehnice autohtone in competitia nationala si internationala, locul cel mai sigur de a gasi un partener de afaceri pentru aplicarea industriala a solutiilor tehnice ale inventatorilor din tara si din statele vecine. Totodata, Greceanii si-a exprimat speranta ca expozitia, prin promovarea elaborarilor stiintifice noi, va contribui la relansarea economica a Moldovei si a altor tari participante.

Prezent la eveniment, Gheorghe DUCA, presedintele Academiei de Stiinte a Moldovei, a opinat ca in prezent intreprinderile inovatoare si antreprenorii din tara beneficiaza de conditii adecvate pentru valorificarea inovatiilor. In context, Duca a salutat adoptarea de catre Parlament a Legii cu privire la parcurile stiintifico-tehnologice si incubatoarele de inovare, care in curand vor deveni un suport solid pentru promovarea inovatiilor.

Dorian CHIROSCA, directorul general AGEPI, a specificat ca scopul expozitiei din anul curent este de a promova, la nivel national si international, rezultatele tehnico-stiintifice in vederea initierii unor contracte de comercializare a drepturilor asupra obiectelor de proprietate industriala si atragerii investitiilor, precum si evidentierea celor mai actuale si de perspectiva realizari pentru economia nationala.

Ca si la editiile precedente, EIS „INFOINVENT-2007” a identificat cele mai actuale si de perspectiva realizari stiintifico-tehnice si pe autorii acestora prin diverse distinctii si premii instituite de organizatorii si co-organizatorii expozitiei.

Juriul International (presedinte – membru cor. Ion TIGHINEANU, Vicepresedinte ASM) si Comisia de experti a EIS „INFOINVENT” (presedinte – acad. Boris GAINA, Secretar stiintific general ASM) au dat prioritate acelor lucrari, care au o utilitate bine definita si sanse mai mari de a fi implementate in economia nationala.

In total, juriul a acordat in acest an 30 medalii de aur, 40 de argint, 44 de bronz si 44 diplome de mentiune. Au mai fost inmanate diplome si premii ale ASM, UIR, altor institutii si organizatii din republica, ale Forumului Inventatorilor din Romania, Institutului National de Inventica din Iasi, Societatii Inventatorilor Romani-Transilvania, Salonului International de Inventii si Tehnologii Noi „Novoe vremea” de la Sevastopol, Ucraina s.a.

Astfel, laureat al Premiului Guvernului Republicii Moldova „Cel mai bun inventator al anului”, in suma de 5000 lei, a fost desemnat Victor GHICAVAI, dr. hab., prof. univ., sef Catedra farmacie si farmacologie a USMF „N. Testemitanu”, pentru succese deosebite in activitatea inventiva, iar laureat al Marelui Premiu AGEPI in valoare de 1500 lei a devenit Constantin SPANU, dr. hab., vicedirector al Centrului national Stiintifico-Practic de Medicina Preventiva al Ministerului Sanatatii si Protectiei Sociale, pentru succese deosebite in activitatea inventiva. „Cea mai buna inventatoare a anului” a fost recunoscuta Maria GONCEARIUC (Institutul de Genetica si Fiziologie a Plantelor al ASM) pentru succese remarcabile in obtinerea noilor soiuri de plante aromatice si medicinale, iar dra Liliana ZOSIM de la USM a fost desemnata drept „Cea mai tanara inventatoare a anului” pentru ciclu de inventii Nanotehnologii de sinteza a compusilor coordinativi noi ai Fe (III) si biotehnologii originale de obtinere a produselor farmaceutice antianemice. „Cel mai tanar inventator al anului” a fost desemnat Ion COVALENCO, inventator particular, pentru Metoda si aparat de control al canalelor audio la automobile.

La nominalizarea „Cea mai reprezentativa participare la expozitie” au fost desemnate doua institutii: Institutul de Genetica si Fiziologie a Plantelor al ASM si Institutul National de Inventica din Iasi, Romania.

A devenit deja o traditie organizarea in cadrul expozitiei „INFOINVENT” a concursului pentru decernarea Medaliei de Aur a Organizatiei Mondiale de Proprietate Intelectuala (OMPI) „Inventator remarcabil” si Trofeului OMPI „Intreprindere inovatoare”. Comisia pentru acordarea acestor distinctii l-a desemnat laureat al Medaliei de Aur OMPI „Inventator remarcabil” pe acad. Ion TODERAS, coordonator al Sectiei Stiinte Biologice, Chimice si Ecologice a ASM. Institutul de Chimie al ASM a devenit detinatorul Trofeului OMPI „Intreprindere inovatoare” pentru inventiile elaborate in domeniul sintetizarii substantelor biologice active si altor substante cu proprietati utile pentru diferite domenii ale economiei nationale.

De asemenea, in cadrul expozitiei au fost anuntate si rezultatele Concursului republican „Trofeul pentru inovare si creativitate”, editia a IV-a, instituit de AGEPI. Laureat ai acestui concurs a devenit Universitatea de Stat de Medicina si Farmacie „N. Testemitanu”. Aceasta institutie detine cel mai impunator portofoliu de obiecte de proprietate industriala brevetate/inregistrate la AGEPI pe parcursul ultimelor 12 luni.

Invingatorii Concursului jurnalistic „Sa faurim viitorul tarii cu proprietatea intelectuala” au devenit: Andrei CIBOTARU (Agentia de stiri BASA-PRESS) - Premiul I-1500 lei; Aurica PAHOMEA (Agentia Informationala de Stat MOLDPRES) - Premiul II-1000 lei; Nadejda ROMANCIUC (Compania „TeleradioMoldova” Radio Moldova International) - Premiul III-750 lei. Alti 5 jurnalisti au fost mentionati cu diplome si premii mentiune.

In vederea dezvoltarii proprietatii intelectuale, promovarii drepturilor asupra obiectelor de proprietate intelectuala si crearii unor conditii favorabile de colaborare a agentilor economici cu inventatorii si inovatorii, AGEPI a organizat in cadrul expozitiei „INFOINVENT–2007” doua mese rotunde: „Rolul marcilor si designului industrial in promovarea produselor autohtone” si „Valorificarea inventiilor – factor important in dezvoltarea economica”, la care au participat specialisti de la Agentie, expozanti, studenti, persoane fizice si juridice interesate, jurnalisti.

Tot in cadrul expozitiei a fost lansat „Dictionarul inventatorilor romani contemporani”, vol. I, editat sub egida Academiei de Stiinte Tehnice a Romaniei, Filiala Cluj. Dictionarul are peste 700 de pagini, in care se gasesc aproape 800 de inventatori, autori a peste 2400 de inventii. Coordonatorul acestuia, ziaristul Emil Constantin Stanciu a mentionat: „Prin aceasta lucrare am dorit sa se depaseasca o simpla inventariere de nume si fapte (inventii) si, cu atat mai mult, o selectie dictata de apartenenta la una ori alta din formele asociative ale inventatorilor din tara. Ea este si doreste sa ramana deschisa tuturor inventatorilor romani indiferent de gradul de performanta, domeniu de activitate, zona geografica de provenienta ori tara unde s-au stabilit“.

A mai fost lansata editia in patru volume „Gogu Constantinescu. Integrala inventiilor”, editata la editura „Performantica” a Institutului National de Inventica, Iasi. Editia a fost ingrijita de Ioan Pop, presedintele Societatilor Inventatorilor din Romania-Transilvania si cuprinde 317 brevete de inventie a marelui inventator roman Gogu Constantinsecu.

Dat fiind ca „INFOINVENT” este o preselectie pentru participare la saloanele internationale de inventica de la Geneva, Bruxelles, Pittsburgh, Casablanca, Bucuresti, Iasi, Moscova, Kiev etc. cu cele mai valoroase elaborari autohtone, nu exista nici o indoiala ca o buna parte din ceea ce s-a prezentat la EIS „INFOINVENT-2007” va ajunge sa fie apreciata pe merit si la saloanele nominalizate.