2024

2023

2022

2021

2020

2019

2018

2017

2016

2015

2014

2013

2012

2011

2010

2009

2008

2007

2006

2005

Expoziția Internațională Specializată „INFOINVENT” a desemnat câștigătorii ediției a XVIII-a

24.11.2023

Expoziția Internațională Specializată (EIS) „INFOINVENT”, aflată la cea de-a XVIII-a ediție, și-a anunțat câștigătorii printr-o festivitate de premiere desfășurată online pe 24 noiembrie.

În cadrul evenimentului au fost expuse aproape 450 de invenții, proiecte inovaționale și produse creative, autorii cărora provin din Republica Moldova, România, China, Polonia, Franța, Malaezia, Taiwan, Cambodgia, Bulgaria, Belarus, Elveția și Belgia.

Lucrările expuse au fost împărțite în 5 compartimente distincte: invenții, soiuri de plante și design industrial; proiecte de inovare și transfer tehnologic, proiecte de cercetare, monografii; produse și servicii inovative; creația tinerilor și industrii creative.

În cadrul festivității de premiere, Comisia de experți și juriul expoziției au acordat un total de 295 de medalii, dintre care 138 de aur, 80 de argint și 77 de bronz. Invențiile au fost recunoscute și cu trofee, cupe, diplome și mențiuni speciale din partea Agenției de Stat pentru Proprietatea Intelectuală (AGEPI) și a partenerilor naționali, precum și mențiuni speciale din partea saloanelor internaționale prezente.

Directorul general al AGEPI, Eugeniu Rusu, a exprimat recunoștința sa față de participanți și i-a felicitat călduros pe laureații expoziției. El a subliniat importanța acestei platforme în promovarea creativității inovatoare și progresului tehnologic.

Cea mai prestigioasă distincție, Premiul Guvernului Republicii Moldova „Inventator remarcabil”, a fost acordată Academicianului Aurelian Gulea, doctor habilitat în științe chimice, profesor universitar, director al Laboratorului de cercetare materiale avansate în biofarmaceutică și tehnică al Universității de Stat din Moldova, pentru activitate prodigioasă în domeniul cercetării și dezvoltării pe parcursul a peste 50 de ani și un portofoliu consistent de peste 120 de brevete în domeniile chimiei coordinative, medicinei, chimiei biofarmaceutice etc.

Tradițional, în cadrul expoziției sunt înmânate distincțiile Organizației Mondiale a Proprietății Intelectuale (OMPI) pentru cei mai activi inventatori.

Premiul Național al OMPI pentru inventatori a fost acordat lui Ion Bulhac, doctor habilitat în științe chimice; conferențiar cercetător, Șef al laboratoratorului de Chimie coordinativă USM, inventator în domeniul chimiei, pentru contribuția semnificativă în domeniul său de activitate  și pentru portofoliul impunător de brevete, 52 la număr, în diverse domenii, inclusiv chimia coordinativă, chimia organică, biochimia, fiziologia plantelor sau microbiologia.

În cadrul aceluiași eveniment de amploare, echipa de inventatori formată din Gheorghe Anghelici, Oleg Crudu, Serghei Pisarenco, Gheorghe Lupu, Andrei Grib din cadrul Universității de Stat de Medicină și Farmacie „Nicolae Testemițanu” din Republica Moldova, a primit Premiul Mare al AGEPI „Cea mai bună invenţie”, pentru lucrarea: Metodă de diminuare a hipertensiunii portale pentru tratamentul pacienţilor cu ciroză hepatică.

Trofeul pentru „Cea mai bună invenţie creată de o femeie inventator” pentru titulari naționali i-a revenit Valerianei Pantea de la Universitatea de Stat de Medicină şi Farmacie „Nicolae Testemiţanu", pentru invenția în domeniul medicineiMetodă de apreciere a influenţei substanţelor biologic active asupra capacităţii de producere a hidrogenului sulfurat de către un ţesut biologic”.

Trofeul „Cea mai bună invenţie creată de o femeie inventator” pentru titularii străini a fost acordat Doinei Pîslă, pentru invenția: „Robot paralel pentru recuperarea mobilităţii membrului inferior”, Universitatea Tehnică din Cluj-Napoca.

AGEPI a acordat, de asemenea, Trofeul pentru „Cea mai bună invenţie creată de un tânăr inventator” lui Ebrahim Alsaliem, în vârstă de 17 ani, și este coautor al inovațiilor elaborate în colaborare cu părinții medici.

Trofeul AGEPI „Cel mai reușit design industrial” i-a revenit Asociației Inventatorilor din China, pentru lucrarea: „Prima unitate de blocuri de construcție multifuncționale din lume cu conexiuni de înaltă rezistență”. Autorii lucrării sunt: Chi-Hui Tsou; Jian-Hua Du; Chung-Sheng Huang; Fei-Fan Ge; Ji Ma; Pranut Potiyaraj; Hang Luo; Kai Gao; Xue-Fei Hu; Chih-Yuan Tsou.

Trofeul pentru „Cel mai de succes soi de plantă” la nivel național a fost oferit Institutului de Fitotehnie „Porumbeni” pentru Hibridul de porumb Porumbeni 230, cu autori precum Simion Musteața, Pantelimon Borozan, Valentina Spinu și alții. Trofeul pentru „Cel mai de succes soi de plantă" la nivel internațional a fost acordat dlui Gheorghe Iuroaea din România pentru un soiuri noi de trandafir.

Trofeul pentru „Cea mai reprezentativă participare la expoziţie" a fost oferit Universității de Stat din Moldova, precum și Institutului Naţional de Cercetare-Dezvoltare pentru Securitate Minieră şi Protecţie Antiexplozivă – INSEMEX Petroşani, România.

Trofeul pentru „Cea mai bună creație a tinerilor” a fost acordat Universității Tehnice a Moldovei pentru lucrarea „Automobil electric modular” cu autori precum Mircea Zubcu și Valeriu Podborschi. La nivel internațional, trofeul în aceeași categorie a fost acordat Universității din Petroșani, România, pentru lucrarea „Contribuţii privind utilizarea căștilor neuronale pentru controlul braţelor artificiale” cu autori precum Sebastian Roșca și Monica Leba.

Trofeul pentru „Cea mai bună monografie” la nivel național a fost acordat Academiei de Științe a Moldovei și Universității de Stat din Moldova pentru monografia „Arta metalelor. Portrete de creaţie ale meșterilor bijutieri din a doua jumătate a secolului al XX-lea - începutul secolului al XXI-lea” de Dr. hab. Liliana Condraticova. La nivel internațional, trofeul în aceeași categorie a fost înmânat Universității „Titu Maiorescu”, Facultatea de Medicină, România, pentru monografia „Perspective în diagnosticul precoce al sepsisului și șocului septic” de Gabriel-Petre Gorecki, Daniel Cochior și Cosmin Moldovan.

Trofeul pentru „Cel mai bun proiect de inovare și transfer tehnologic” la nivel național a fost acordat Universității Tehnice a Moldovei pentru proiectul „Schimbător de căldură pentru panoul fotovoltaic termic” de Nicolae Covalenco, Mihai Tîrșu și Ion Negură. La nivel internațional, trofeul în aceeași categorie a fost oferit Institutului Național de Cercetare-Dezvoltare în Domeniul Patologiei și Științelor Biomedicale „Victor Babeș” , România, pentru proiectul „Implementarea expertizei de cercetare biomedicală prin transfer de cunoștințe către mediul privat pentru validarea de produse și servicii în domeniile biotehnologii medicale și sănătate”.

Trofeul pentru „Cel mai bun proiect de cercetare” la nivel național a fost acordat Universității de Stat de Medicină şi Farmacie „Nicolae Testemiţanu” pentru proiectul „Stimularea magnetică transcraniană repetitivă multifocală în tratamentul pacienţilor cu migrenă” de Pavel Leahu și Stanislav Gropa. La nivel internațional, trofeul în aceeași categorie a fost înmânat Institutului Național de Cercetare-Dezvoltare URBAN–INCERC, România, pentru proiectul „Studiu privind posibilităţile de dezvoltare a unor materiale compozite din ciment sau geopolimeri cu performanţe specifice prin exploatarea proprietăţilor fotocatalitice ale nanoparticulelor de TiO2” de Adrian-Victor Lăzărescu, Andreea Hegyi, Adrian Alexandru Ciobanu, Brăduţ Alexandru Ionescu, Mihail Chira, Carmen Florean, Horaţiu Vermesan și Vlad Stoian.

Trofeul pentru „Cel mai iscusit meșteșugar” a fost acordat Colegiului Tehnologic din Chișinău pentru colecția de globuri brodate manual de Maria și Mădălina Manole.

Lista tuturor distincțiilor și mențiunilor va fi plasată pe site-ul www.infoinvent.md.

Expoziția Internațională Specializată „INFOINVENT", a avut loc în format online în perioada 22-24 noiembrie 2023 și a fost organizată de către Agenția de Stat pentru Proprietatea Intelectuală în parteneriat cu Ministerul Educației și Cercetării, Ministerul Culturii, Agenția Națională pentru Cercetare și Dezvoltare și Agenția Națională de Asigurare a Calității în Educație și Cercetare.

În cadrul expoziției, s-a desfășurat în format virtual și un program adițional de manifestări, cum ar fi Conferința inovațională internațională cu genericul „Femei în inovare și afaceri: inspirație, implicare, investiție”, Webinarul cu genericul „Publicațiile pseudoștiințifice de tip prădător ca factor de risc pentru cercetarea științifică” și Webinarul cu tema „Valorificarea proprietății intelectuale în cadrul proiectelor de cercetare și inovare finanțate de Programul UE Orizont Europa”.

Expoziția Internațională Specializată „INFOINVENT” a reprezentat o platformă importantă pentru promovarea inovației și pentru evidențierea contribuțiilor remarcabile ale cercetătorilor și inventatorilor din diverse țări. Evenimentul a demonstrat încă o dată că inovația și creativitatea sunt forțe motrice esențiale pentru progresul tehnologic și dezvoltarea societății.