2024

2023

2022

2021

2020

2019

2018

2017

2016

2015

2014

2013

2012

2011

2010

2009

2008

2007

2006

2005

Expoziția Internațională de invenții „INFOINVENT” și-a desemnat câștigătorii

19.11.2021

Expoziția Internațională Specializată (EIS) „INFOINVENT”, ediția a XVII-a, și-a desemnat câștigătorii în cadrul unei festivități de premiere, care a avut loc, în format online, pe 19 noiembrie.

Peste 400 de invenții, proiecte inovaționale inedite și produse creative din Republica Moldova, România, China, Vietnam, Australia, Coreea și Croația au fost expuse virtual în cadrul Expoziției Internaționale Specializate „INFOINVENT”. Lucrările participanților au fost repartizate în cadrul a 5 compartimente: invenții, soiuri de plante și design industrial; produse și servicii inovative; proiecte de inovare și de transfer tehnologic; creația tinerilor și industrii creative. Exponatele prezentate au fost jurizate și premiate.

În cadrul festivităţii de premiere, Comisia de experți și Juriul expoziției, în urma evaluării lucrărilor expuse la standuri, a acordat următoarele distincții: medalii de aur - 130, de argint – 80 și de bronz – 80. De asemenea, invențiile prezentate au fost distinse cu trofee, cupe, diplome și mențiuni speciale din partea Agenţiei de Stat pentru Proprietatea Intelectuală (AGEPI) și a partenerilor naționali, dar și cu mențiuni speciale ale saloanelor internaționale prezente la eveniment.

În cadrul festivității de premiere, Directorul general al AGEPI, Eugeniu Rusu, a mulțumit tuturor participanților la eveniment și i-a felicit călduros pe laureații ediției a XVII-a a EIS INFOINVENT. “Vă suntem recunoscători pentru munca pe care ați depus-o pentru a crea lucrări unice. Sper că acest eveniment vă va ajuta să fundamentați platforma de comunicare cu mediul de afaceri, astfel încât noi, în calitate de consumatori, să putem beneficia de avantajele invențiilor dvs. Am văzut o multitudine de exponate surprinzătoare, cărora le vom da publicității, ca de obicei, în Catalogul oficial al Expoziției și pe care ne dorim să le cunoască un număr cât mai mare de persoane. Îmi doresc să nu puneți niciodată la îndoială talentul pe care îl posedă fiecare dintre domniile voastre. Vă urez mult spor în continuare, inspirație și apreciere!”, a subliniat Eugeniu Rusu.

Cu un cuvânt de salut a venit și Svetlana Cojocaru, Președintele Juriului, Vicepreședinte al Academiei de Științe, care a precizat că Republica Moldova dispune de un potențial de cercetare și inovare important, ceea ce permite crearea unor produse cu valoare adaugată în folosul întregii societăți și a invitat participanții să vină cu cât mai multe soluții inovative și tehnologii noi pentru a spori productivitatea și calitatea vieții.

Cea mai importantă distincție care se acordă în cadrul EIS „INFOINVENT” este Premiul Guvernului Republicii Moldova „Inventator remarcabil”. În cadrul acestei ediții, marele premiu a revenit Academicianului Gheorghe Țîbîrnă, Doctor habilitat în medicină, profesor universitar, oncolog și medic chirurg, Universitatea de Stat de Medicină și Farmacie (USMF) „Nicolae Testemiţanu” din Republica Moldova, pentru activitate prodigioasă în domeniul cercetării și dezvoltării pe parcursul a peste 50 de ani și un portofoliu consistent de brevete, peste 32 la număr, în domeniul medicinei.

Tradițional, în cadrul expoziției sunt înmânate distincțiile Organizației Mondiale a Proprietății Intelectuale (OMPI) pentru cei mai activi inventatori și instituții inovative.

Astfel, Medalia de Aur a OMPI pentru Inventatori a fost acordată Profesorului Gheorghe Anghelici, doctor habilitat în chirurgia hepatică, profesor universitar la Universitatea de Stat de Medicină şi Farmacie „Nicolae Testemiţanu”, medic chirurg, inventator în domeniul medicinei, pentru contribuția semnificativă în domeniul său de activitate și pentru portofoliul impunător de brevete, peste 55 la număr, în domeniul medicinei.

Trofeul OMPI în domeniul proprietăţii intelectuale pentru întreprinderi a fost acordat Institutului de Fiziologie si Sanocreatologie, care are peste 60 de brevete. Activitatea de bază a Instituției este cercetarea și dezvoltarea în domeniul fiziologiei omului. Specialiștii din cadrul instituției au elaborat concepte în prevenirea, tratarea COVID-19 și reabilitarea post-COVID-19, fiind inventate compoziții din plante, rezultatele cărora au fost autorizate de Agenția Națională pentru Sănătate Publică, fabricate și realizate pe piața Republicii Moldova, acestea fiind administrate la forme medii și ușoare ale bolii.

În cadrul aceluiași eveniment de amploare, echipa de inventatori formată din Aurelian Gulea, Vasilii Graur, Irina Usataia, Olga Garbuz, Victor Ţapcov, Ion Toderaș din cadrul Universității de Stat din Moldova, a primit Premiul Mare al AGEPI „Cea mai bună invenţie”, pentru invenția: Noul inhibitor de proliferare a celulelor rabdomiosarcomului uman de linia RD.

Trofeul pentru „Cea mai bună invenţie creată de o femeie inventator” i-a revenit Gabrielei Motelica, pentru invenția în domeniul medicinei „Dispozitiv pentru excizia ţesuturilor moi în pericoronarită”, USMF „N. Testemiţanu".

AGEPI a acordat, de asemenea, Trofeul pentru „Cea mai bună invenţie creată de un tânăr inventator” lui Colţa Artur, pentru o invenție din domeniul medicinei, și anume „Metodă de tratament al prostatitei cronice abacteriene calculoase complicate cu obstrucţie infravezicală”, USMF „N. Testemiţanu”.

Trofeul AGEPI „Cel mai reușit design industrial”, la nivel național, i-a revenit Universității Tehnice a Moldovei pentru lucrarea „Soluționarea estetică și constructivă a edițiilor de carte cu jocuri de grup pentru copii cu vârsta de 7-11 ani”, autori - Magdalena Zaharia și Viorica Cazac. Trofeul AGEPI „Cel mai reușit design industrial” pentru străini a fost acordat Asociației Inventatorilor din China, Suzhou Zigang Jewelry Co., Ltd. pentru un Plan de faţetare a diamantului de foc dublu cu număr impar cu lumină și umbră în formă de unsprezece trandafiri.

De asemenea, AGEPI a oferit Trofeul „Cel mai de succes soi de plantă” Institutului de Fitotehnie „Porumbeni” pentru Hibrid de porumb, Porumbeni 305, autori - Simion Musteaţa, Pantelimon Borozan, Pintilie Pîrvan, Ghenadie Rusu, Vasile Maticiuc, Silvia Mistreţ, Serghei Bruma, Gheorghe Lebediuc, Eugen Rotari. Trofeul „Cel mai de succes soi de plantă” pentru titularii străini a fost acordat dlui Gheorghe Iuroaea, România pentru un nou soi de trandafir “Cristinica”.

Trofeul pentru „Cea mai reprezentativă participare la expoziţie” a fost înmânat Universității Tehnice din Cluj-Napoca, România și Asociației Inventatorilor din China.

Trofeul „Cel mai ingenios elev inovator” a mers la Adelina Bivol, elevă la Liceul Teoretic „Universul”, pentru lucrarea „Student science DUAL-COAT”.

Trofeul „Cea mai bună creație a tinerilor” i-a revenit Universității Tehnice a Moldovei, pentru lucrarea „Electromobil pentru persoane cu disabilităţi”, autori: Mircea Zubcu și Valeriu Podborschi.

Trofeul  „Cel mai iscusit meșteșugar” a mers la Colegiul Tehnologic din Chișinău, pentru Pungă eco cu dimensiune reglabilă.

În cadrul ceremoniei de premiere, Universitatea Politehnică Timișoara a obținut Trofeul pentru „Cel mai bun proiect de cercetare și transfer tehnologic”.

Trofeul „Cel mai bun proiect de cercetare realizat de tineri” a fost decernat Institutului de fizică aplicată din Chișinău și Manuel Roxas Senior High School din Filipine.

Menţiunea „Produs inovativ de succes” pentru participanții naționali a fost oferit Institutului de Inginerie Electronică și Nanotehnologii „D. Ghiţu”, iar pentru participanții străini companiei A better life solutions SRL, România.

Compania SRL PRINTLAB din Republica Moldova a primit menţiunea de „Cea mai inovativă întreprindere din sectorul IMM”.

Lista tuturor distincțiilor și mențiunilor va fi plasată pe site-ul www.infoinvent.md.

Festivitatea de premiere poate fi urmărită aici: https://www.youtube.com/watch?v=rwoGaZ1SCJU .

Expoziția Internațională Specializată „INFOINVENT", care are loc în format online în perioada 17-20 noiembrie 2021, este organizată de Agenţia de Stat pentru Proprietatea Intelectuală, în parteneriat cu Ministerul Educației şi Cercetării, Ministerul Culturii, Agenția Națională pentru Cercetare şi Dezvoltare și Agenția Națională de Asigurare a Calității în Educație și Cercetare. În cadrul expoziției, s-a desfășurat în format virtual și un program adițional de manifestări, cum ar fi Conferința Inovațională Internațională cu genericul „Inteligența Artificială, Inovațiile și Proprietatea Intelectuală”, Atelierul de lucru cu genericul „Dezvoltarea afacerilor inovatoare și protecția proprietății intelectuale în era digitală” și Webinarul cu genericul „Plagiatul și dreptul de autor”.

Scopul evenimentului este susținerea activității de cercetare și inovare, atragerea investițiilor în activitatea de inovare și transfer tehnologic, promovarea proiectelor mixte privind valorificarea și implementarea rezultatelor creativității umane în economia națională, precum și dezvoltarea cooperării tehnico-științifice internaționale.