Reprezentanți ai statelor din regiunea Dunării, beneficiari ai Proiectului KnowING IPR „Promovarea inovației în regiunea Dunării prin ingineria cunoașterii și managementul drepturilor de PI”, s-au reunit, astăzi, 20 decembrie 2021, pentru un eveniment online de totalizare.
Prezenți la eveniment, reprezentanții Programului Transfrontalier Dunărea au prezentat participanților ultimele evoluții în implementarea Strategiei UE pentru Regiunea Dunării (EUSDR), inclusiv programele și fondurile transnaționale de cooperare și suport destinate susținerii inovării și competitivității companiilor din regiunea Dunării.
În cadrul evenimentului, au fost puse în discuție subiecte importante pentru toate componentele KnowING IPR din zona de impact, inclusiv viitoarea finanțare a programului și căile către atingerea obiectivelor cu accent pe activitățile din zona prioritară. În continuare, au fost abordate diverse aspecte ale procesului de inovare, cercetare și achiziționare a drepturilor de PI, rolul proprietății intelectuale în creșterea competitivității companiilor, importanța oficiilor de transfer tehnologic, colaborarea transfrontalieră și serviciile în domeniul PI și instrumentele de finanțare.
În cei trei ani și jumătate de activitate, consorțiul, a cărui partener este și Agenția de Stat pentru Proprietatea Intelectuală a Republicii Moldova, a realizat și raportat un total de 137 de livrabile și 21 de rezultate. Rezultatul principal al proiectului este Platforma KnowING HUB – o bază de date online complexă, menită să asigurare acces la informația de brevet și literatura non-brevet, dotată cu instrumente de extragere și de gestionare a drepturilor de proprietate intelectuală (DPI) atât pentru utilizatorii începători, cât și pentru cei avansați. Este un serviciu complet oferit online, cu titlu gratuit, disponibil pe https://www.knowing-ipr.eu/.
Printre alte rezultate ale proiectului enumerăm elaborarea KnowING HUB Training KITs – un set de materiale instructiv-educative și ghiduri pentru furnizorii de informații, utilizatorii începători și utilizatorii avansați ai platformei, precum și Serviciul KnowING IPR Helpdesk, prin intermediul căruia se oferă asistență și îndrumare cu privire la problemele de protocol tehnice și generale ale platformei KnowING HUB.
Menționăm și două programe de mentorat în domeniul DPI destinate IMM-urilor; instituții de învățământ superior și instituții de cercetare (HEI&RI) și start-up-uri din statele membre ale proiectului.