Două participante din Republica Moldova au fost selectate în cadrul Programului de formare și mentorat în domeniul proprietății intelectuale pentru femeile antreprenoare din popoarele indigene și comunitățile locale din statele central-europene și baltice (CEBS) cu genericul „Tradiția întâlnește afacerile: călătoria unei femei antreprenoare”, lansat de Organizația Mondială a Proprietății Intelectuale (OMPI).
Este vorba despre Diana Roșca, reprezentanta Asociației Obștești “Șezătoarea Ciocârlia” și Cristina Dan, reprezentanta comunității “Șezătoarea Basarabiei”. Diana și Cristina reprezintă două comunități de femei care întreprind mai multe acțiuni pentru a cunoaște cât mai bine tradițiile, a confecționa haine după modelele tradiționale și a purta cu respect cămașa cu altiță în cadrul costumului tradițional.
Scopul mentoratului este de a încuraja antreprenoriatul feminin legat de tradiţie şi cultură și de a populariza şi promova textilele tradiționale atât în țară, cât și peste hotare.
Programul are o abordare practică, compusă din două etape:
- Etapa de instruire care constă într-un atelier practic ce include mai multe prezentări scurte, studii de caz și lucru în grup. Pe parcursul etapei de formare, participantele vor dobândi cunoștințe de bază despre principalele principii, sisteme și instrumente ale sistemului de proprietate intelectuală în ceea ce privește cunoștințele tradiționale și expresiile culturale tradiționale.
- Etapa de mentorat unde participantele, sub îndrumarea unor mentori, vor implementa componentele de proprietate intelectuală ale proiectelor și afacerilor lor.
Programul se va încheia cu un eveniment final, care se va desfășura la Geneva, unde vor fi prezentate realizările femeilor antreprenoare.
Menționăm că concursul de selectare a participantelor la Programul OMPI: “Tradiția întâlnește afacerile: călătoria unei femei antreprenoare” a fost lansat la data de 16 noiembrie 2022, pe site-ul AGEPI.
Activitățile Programului se vor desfășura pe parcursul anului 2023 și vor avea loc în format hibrid.
Începând din 2019, Programul a susținut peste 50 de femei antreprenoare din întreaga lume.
Mai multe detalii despre Programul OMPI de formare și mentorat în domeniul proprietății intelectuale pentru femeile antreprenoare din popoarele indigene și comunitățile locale găsiți aici: https://www.wipo.int/tk/en/women_entrepreneurs/ .