2024

2023

2022

2021

2020

2019

2018

2017

2016

2015

2014

2013

2012

2011

2010

2009

2008

2007

2006

2005

Diana Roșca și Cristina Dan, ambasadoare ale tradițiilor moldovenești la Geneva

19.01.2024

Diana Roșca și Cristina Dan, reprezentante ale Asociației Obștești "Șezătoarea Ciocârlia" și, respectiv,  comunității "Șezătoarea Basarabiei" din Republica Moldova, au participat la un Atelier practic în domeniul proprietății intelectuale pentru femeile antreprenoare din comunitățile locale din regiunea statelor din Europa Centrală și statele baltice, care s-a desfășurat, la Geneva, în perioada 17-18 ianuarie curent.

Acest atelier a făcut parte din ultima etapă a Programului de formare și mentorat în domeniul proprietății intelectuale pentru femeile antreprenoare din popoarele indigene și comunitățile locale din statele central-europene și baltice (CEBS) cu genericul „Tradiția întâlnește afacerile: călătoria unei femei antreprenoare”, lansat de Organizația Mondială a Proprietății Intelectuale (OMPI).

Diana și Cristina, reprezentante ale unor comunități active și înglobate în valorile tradiționale, au adus în atenția participanților experiența și cunoștințele acumulate în cadrul comunităților lor. Ele sunt antrenate într-un efort continuu de a cunoaște și promova tradițiile, inclusiv prin confecționarea hainelor după modelele tradiționale.

Atelierul a fost o oportunitate deosebită pentru participantele din Republica Moldova să-și împărtășească experiența și să învețe din practicile altor femei antreprenoare din cele 15 țări participante din Europa Centrală și statele baltice. Astfel, schimbul de idei și expertiză a contribuit la consolidarea rețelei de femei antreprenoare interesate de domeniul proprietății intelectuale.

În paralel cu atelierul, a avut loc și o expoziție internațională ce a evidențiat rezultatele femeilor antreprenoare participante. Expoziția a fost o celebrare a realizărilor și a spiritului de cooperare susținut de Programul OMPI, marcând finalul ediției regionale din 2023, axată pe regiunea CEBS.

Participantele din Republica Moldova au fost mândre să prezinte în cadrul expoziției iile – cămășile tradiționale cusute manual în cadrul comunităților "Șezătoarea Ciocârlia" și "Șezătoarea Basarabiei". Aceste piese vestimentare au fost admirate de toți cei prezenți, oferind o perspectivă autentică și bogată asupra tradițiilor și meșteșugurilor locale. Participanții au avut ocazia să interacționeze direct cu Diana și Cristina, să înțeleagă procesul de creație al acestor cămăși și să descopere poveștile unice pe care le poartă fiecare cusătură.

Participarea Dianei și Cristinei la Programul OMPI a fost posibilă datorită sprijinului oferit de Agenția de Stat pentru Proprietatea Intelectuală (AGEPI). Cu implicarea activă a AGEPI, cele două reprezentante ale comunităților "Șezătoarea Ciocârlia" și "Șezătoarea Basarabiei" au avut acces la oportunități și resurse semnificative, precum și au avut posibilitatea de a-și expune lucrările la nivel internațional, evidențiind astfel bogăția meșteșugurilor și a culturii tradiționale din Republica Moldova.

Scopul Programului OMPI: “Tradiția întâlnește afacerile: călătoria unei femei antreprenoare” este de a încuraja antreprenoriatul feminin legat de tradiţie şi cultură și de a populariza şi promova textilele tradiționale atât în țară, cât și peste hotare. Din 2019, acest program a sprijinit peste 100 de femei antreprenoare din 63 de țări, încurajând antreprenoriatul, inovația și creativitatea legate de cunoștințele tradiționale.

Mai multe detalii despre Programul OMPI de formare și mentorat în domeniul proprietății intelectuale pentru femeile antreprenoare din popoarele indigene și comunitățile locale găsiți aici: https://www.wipo.int/tk/en/women_entrepreneurs/.