În perioada 8-9 decembrie 2022, în orașul Salonic, Grecia, s-a desfășurat Conferința dedicată creării Rețelei de produse tradiționale din Bazinul Mării Negre şi Conferința internațională finală a proiectului „Dezvoltare locală şi cooperare transfrontalieră în domeniul produselor agricole şi alimentelor tradiționale (LOC FOOD)" finanţat cu suportul Programului Operaţional Comun Bazinul Mării Negre 2014-2020.
La Conferință au participat reprezentanţi din Grecia, Bulgaria, Republica Moldova și România. Din Republica Moldova au participat membrii AO „Asociația de Dezvoltare a Turismului în Moldova” (ADTM) şi un grup de reprezentanţi ai instituțiilor de stat, instituțiilor de învățământ, asociații reprezentative și antreprenori, inclusiv am fost onorați de susținerea promovării produselor locale din Republica Moldova, din partea Ambasadorului Moldovei în Grecia, Andrei Popov.
Aceste evenimente au venit să finalizeze activitățile proiectului LOC FOOD, punând bazele unei Reţele internaționale de producători locali pentru promovare în continuare atât a produselor şi alimentelor tradiționale cât şi a producătorilor locali, care ţin să dezvolte sectorul produselor tradiţionale în regiunea Bazinului Mării Negre (Grecia, Bulgaria, România, Republica Moldova și Ucraina), dar şi să asigure în acest mod durabilitatea rezultatelor obţinute în urma implementării proiectului.
Totodată, de către parteneri au fost prezentate rezultatele obținute în procesul de identificare şi înregistrare de produse locale din Grecia, România, Bulgaria şi Republica Moldova.
Marina Miron, reprezentata ADTM, a menționat că în rezultatul unei activități intense au fost identificate o listă de 300 bucate tradiționale locale, specifice anumitor zone ale Republicii Moldova și preparate după rețete originale. Cinci din aceste preparate sunt în proces de înregistrare, la AGEPI, în calitate de specialități tradiționale garantate: Borș cu burecheți, Rasol de șuvai, Plachie de pește, Ghițman și Plăcinta miresei.
La eveniment, Agenția de Stat pentru Proprietatea Intelectuală a fost reprezentată de Victoria Pulbere, șefă adjunctă Direcția Mărci și Design Industrial, care a prezentat Harta produselor tradiționale din RM http://harta-ig.agepi.gov.md/, ce include Harta potenţialelor IG şi Harta IG protejate, care urmează a fi completată cu noi Specialități tradiționale garantate (STG).