Pe 21 decembrie 2022, Asociația de Dezvoltare a Turismului în Moldova (ADTM), a organizat Conferinţa finală a proiectului privind „Dezvoltare locală și cooperare transfrontalieră în domeniul produselor agricole și alimentelor tradiționale (LOC FOOD)” BSB1101 finanțat cu suportul Programului Operațional Comun Bazinul Mării Negre 2014–2020. La eveniment au participat reprezentanţi ai instituțiilor de stat, instituțiilor de învățământ, asociații reprezentative și antreprenori.
Evenimentul a fost dedicat totalizărilor și rezultatelor proiectului, care a contribuit la agregarea eforturilor producătorilor locali pentru dezvoltarea sectorului produselor tradiționale, dar și la promovarea produselor și alimentelor tradiționale, ce pot deveni și devin carte de vizită a destinațiilor turistice locale. De asemenea, reprezentanţii ADTM au vorbit despre beneficiile asocierii producătorilor locali la nivelul destinaţiilor agroturistice din Republica Moldova.
Turismul gastronomic, care pune tradițiile culinare în lumina reflectoarelor, este în creștere, deoarece tot mai mulți călători privesc mâncarea ca pe un factor determinant atunci când își fac planuri de vacanță. Astfel datorită acestui proiect peste 300 de bucate tradiționale locale au fost identificate, inclusiv unele urmează să fie înregistrate în calitate de specialităţi tradiţionale garantate.
La eveniment, Agenția de Stat pentru Proprietatea Intelectuală (AGEPI) a fost reprezentată de Victoria Pulbere, șefă adjunctă Direcția Mărci și Design Industrial, care a prezentat procesul de înregistrare a celor cinci preparate, identificate în cadrul proiectului, în calitate de Specialităţi tradiţionale garantate (STG). Informaţii cu privire la STG examinate pot fi accesate la adresa: http://www.db.agepi.md/GeogrIndications/SearchGI.aspx. De asemenea, Victoria Pulbere a încurajat accesarea, utilizarea şi completarea Hărţii produselor tradiţionale din Republica Moldova, http://harta-ig.agepi.gov.md/, care reprezintă o oportunitate de promovare a produselor tradiționale moldovenești.