2021

2020

2019

2018

2017

2016

2015

2014

2013

2012

2011

2010

2009

2008

2007

2006

2005

Castigatorii Concursului „Inventia anului” omagiati in cadrul sedintei festive dedicata Zilei Inventatorului si Rationalizatorului-2012

02.07.2012

Al 17-lea an la rand, la sfarsitul lunii iunie in tara noastra se marcheaza o frumoasa si semnificativa sarbatoare profesionala – Ziua Inventatorului si Rationalizatorului, instituita prin Decretul Presedintelui Republicii Moldova nr. 193 din 19.06.1995.

Acest eveniment este organizat de Agentia de Stat pentru Proprietatea Intelectuala (AGEPI) si Uniunea Inventatorilor si Rationalizatorilor „Inovatorul” (UIR).

Cu acest prilej, pe 29 iunie 2012,in incinta Confederatiei Nationale a Sindicatelor, a avut loc sedinta festiva la care au participat reprezentanti ai autoritatilor publice centrale, Academiei de Stiinte a Moldovei, cercetatori, inventatori si rationalizatori, reprezentanti ai institutiilor de invatamant superior, mandatari autorizati, personalitati cunoscute din domeniul cercetare-inovare si antreprenoriat, care au facut bilantul rezultatelor obtinute in sfera inovationala.

Traditional, in cadrul sedintei festive AGEPI premiaza castigatorii Concursului „Inventia anului” care se organizeaza anual in scopul popularizarii, promovarii si stimularii activitatii inovationale a inventatorilor din tara noastra.

La editia a VIII-a din acest an au fost depuse 12 cereri. Urmare examinarii dosarelor inscrise in concurs, Comitetul organizatoric a desemnat urmatorii invingatori:

a) la nominalizarea „Inventia anului-2011”: Nicolae Popescu, Ana Coretchi, Andrei Furdui, Victor Popescu, Valeria Tanas, pentru inventia „Procedeu de executare a constructiei monolite, a complexului de constructii monolite si echipament tehnologic pentru realizarea acestuia”

b) premii si diplome de mentiune: Eugen Iorga, pentru inventia „Procedeu de prelucrare a semintelor de struguri”; Ludmila Batir, pentru inventia Bromo-{3-[(2-hidroxi-5-nitro-benziliden)-amino]-propan-1,2-dihidroxi}(1-)cupru si procedeu de cultivare a cianobacteriei Spirulina platentis; Dumitru Grini, pentru inventia „Model al acceleratorului de particule electrizate”.

c) la nominalizarea „Inventia anului creata de un tanar inventator”, Comitetul organizatoric nu a acordat nici un premiu, motivul fiind numarul insuficient de cereri depuse.

Laureatii au primit premii banesti, acordate de AGEPI, in valoare de 5 mii lei si o mie lei respectiv.

La fel, a devenit o traditie ca in cadrul sarbatorii sa se faca bilantul activitatii de brevetare si inregistrare a obiectelor de PI si al realizarilor inventatorilor din Republica Moldova pe parcursul ultimului an.

Mentionam faptul ca pe parcursul anului 2011 la AGEPI au fost depuse 108 cereri de brevete de inventie (BI) si 182 – de brevete de inventie de scurta durata (BISD). Majoritatea cererilor pentru BI (101) si toate cererile pentru BISD au fost depuse prin procedura nationala. Solicitantii straini au depus in total 15 cereri de brevetare, dintre care direct la AGEPI au fost depuse cate 4 cereri de BI si BISD. Prin procedura PCT au parvenit 7 cereri de BI, cu 3 mai multe decat in 2010. Interesul sporit al solicitantilor nationali fata de BISD este generat de procedura mai simplificata, mai rapida si mai putin costisitoare in comparatie cu protectia prin BI. Astfel, 63% dintre solicitanti au optat pentru BISD si doar 37% - pentru BI.

Ca si in anii precedenti, pe primele locuri in topul celor mai active institutii de invatamint superior in domeniul brevetarii inventiilor se situeaza: USM – 24 de cereri depuse si 21 de brevete eliberate; UTM – 16 cereri, 16 brevete; USMF „N. Testemitanu” – 12 cereri, 13 brevete.

Din cadrul ASM s-au evidentiat: Institutul de Fizica Aplicata – 16 cereri depuse, 20 de brevete eliberate; Institutul de Energetica – 18 cereri, 10 brevete; Institutul de Inginerie Electronica si Nanotehnologii „D. Ghitu” – 16 cereri, 13 brevete; Institutul de Genetica si Fiziologie a Plantelor – 12 cereri, 12 brevete; Institutul de Chimie – 9 cereri, 6 brevete; Institutul de Microbiologie si Biotehnologie – 5 cereri, 5 brevete; Institutul de Zoologie – 8 cereri, 4 brevete; Institutul de Fiziologie si Sanocreatologie – 2 cereri, 2 brevete.

Din domeniul agroindustrial cel mai activ s-au manifestat: Institutul Stiintifico-Practic de Horticultura si Tehnologii Alimentare – 10 cereri depuse, 9 brevete eliberate; Institutul de Tehnica Agricola „Mecagro” – 3 cereri, 6 brevete.

Din cadrul Ministerului Sanatatii s-au evidentiat: Institutia Medico-Sanitara Publica Centrul National Stiintifico-Practic de Medicina Urgenta– 4 cereri; Centrul National de Sanatate Publica al Ministerului Sanatatii al Republicii Moldova – 3 cereri.

Astfel, pe parcursul perioadei 1993-2011 la AGEPI au fost depuse 6154 de cereri de brevetare a inventiilor (5528 de cereri de brevet de inventie si 626 de cereri de brevet de inventie de scurta durata), dintre care 5440 (88%) au parvenit de la solicitantii nationali, iar 714 (12%) - de la cei straini. La 1 ianuarie 2012 in Republica Moldova erau valabile 5247 de brevete, dintre care 4107 de brevete eurasiatice (78,%).

In perioada de bilant la AGEPI au fost depuse 28 cereri de brevet de soi de planta si eliberate 2 brevete.

Din an in an, inventatorii din Republica Moldova confirma tot mai convingator statutul nostru de natiune inventiva, obtinand multiple distinctii nationale si internationale. In perioada lunilor martie-mai 2012 AGEPI a promovat si stimulat activitatea inovationala din Republica Moldova, asigurand participarea inventatorilor nationali la Salonul International de Inventica „ProInvent”, de la Cluj-Napoca, Salonul International de Proprietate Industriala „Arhimede”, Moscova, Salonul International de Inventii de la Geneva, Expozitia Europeana a Creativitatii si Inovarii „EuroInvent”, Iasi. Lucrarile prezentate de inventatorii moldoveni au fost apreciate cu 41 de medalii de aur, 25– de argint si – 11 de bronz.

Sarbatorirea Zilei Inventatorului si Rationalizatorului va constitui un bun prilej pentru bilantul acestor activitati de promovare si stimulare a creativitatii tehnice. Or, inventiile si propunerile de rationalizarile sunt apreciate in primul rand dupa efectul lor economic, social, ecologic, informational, ce fac nivelul nostru de viata mai calitativ, iar economia tarii mai avansata.