La data de 28 septembrie, s-a desfășurat, în format de videoconferință, cea de-a IX-a reuniune a Subcomitetului pentru Indicații Geografice (Subcomitet IG), instituit în conformitate cu Articolul 306 al Acordului de Asociere între Republica Moldova și Uniunea Europeană.
Reuniunea a fost organizată de către Agenția de Stat pentru Proprietatea Intelectuală (AGEPI), instituție responsabilă de implementarea în Republica Moldova a prevederilor Acordului de Asociere în materie de proprietate intelectuală, inclusiv în domeniul indicațiilor geografice, care deține actualmente președinția Subcomitetului pentru Indicații Geografice.
Uniunea Europeană a fost reprezentată de către Direcția Generală pentru Agricultură și Dezvoltare Rurală a Comisiei Europene (DG AGRI). Delegația UE prezentă la Subcomitetul IG a fost condusă de Frank Bollen, șeful Unității AGRI G4 „Asistență de vecinătate, extindere și preaderare”.
Delegația Republicii Moldova, compusă din reprezentanți ai AGEPI, ai Misiunii Republicii Moldova pe lângă Uniunea Europeană, Ministerului Afacerilor Externe și Integrării Europene, Ministerului Dezvoltării Economice și Digitalizării şi Inspectoratului de Stat pentru Supravegherea Produselor Nealimentare și Protecția Consumatorilor, a fost condusă de Directorul general al AGEPI, Eugeniu Rusu, președinte al Subcomitetului IG.
În deschiderea ședinței Subcomitetului IG, Directorul general al AGEPI a menționat despre angajamentul specialiștilor AGEPI privind modificarea legislației naționale în domeniul IG în scopul ratificării Actului de la Geneva al Acordului de la Lisabona privind denumirile de origine și indicațiile geografice întru oferirea producătorilor moldoveni a unor instrumente suplimentare pentru creșterea competitivității și a capacității de export al produselor lor, precum și în scopul consolidării sistemului de control oficial menit să asigure bazele unui sistem puternic de protecție și promovare a indicațiilor geografice în Republica Moldova.
Conform mandatului său, Subcomitetul pentru Indicații Geografice este responsabil să monitorizeze implementarea secțiunii privind indicațiile geografice a Acordului de Asociere și servește drept forum de cooperare și dialog în materie de indicații geografice dintre Uniunea Europeană și Republica Moldova. Astfel, participanții la reuniunea a IX-a au trecut în revistă ultimele evoluții înregistrate în sistemul indicațiilor geografice din Uniunea Europeană și Republica Moldova de la ultima reuniune care a avut loc în luna noiembrie 2022, discuțiile fiind axate pe implementarea secțiunii privind indicațiile geografice din Acordul de Asociere.
Menționăm că, în prezent, opt indicații geografice din Republica Moldova („Romănești”, „Ciumai”, „Divin, „Codru”, „Valul lui Traian”, „Ștefan Vodă”, „Rachiu de caise de Nimoreni” și „Dulceaţă din petale de trandafir Călăraşi”) sunt protejate pe teritoriul Uniunii Europene în baza Acordului de Asociere, iar alte opt indicații geografice protejate în Republica Moldova au fost notificate pentru a li se acorda protecție pe teritoriul UE.