Pe 9 decembrie curent, s-a desfășurat cea de-a șaptea reuniune a Subcomitetului pentru Indicații Geografice, instituit în conformitate cu Articolul 306 al Acordului de Asociere între Republica Moldova și Uniunea Europeană. Având în vedere situația epidemiologică și restricțiile de călătorie implicite, evenimentul a fost organizat în format de videoconferință.
Reuniunea a fost organizată de către Agenția de Stat pentru Proprietatea Intelectuală (AGEPI), instituția responsabilă de implementarea în Republica Moldova a prevederilor Acordului de Asociere în materie de proprietate intelectuală, inclusiv în domeniul indicațiilor geografice. În anul 2021, președinția Subcomitetului pentru Indicații Geografice a fost exercitată de către Republica Moldova.
Uniunea Europeană a fost reprezentată de către Direcția Generală pentru Agricultură și Dezvoltare Rurală a Comisiei Europene (DG AGRI). Delegația UE la Subcomitet a fost condusă de Susana Marazuela Azpiroz, șefa Unității A4 Vecinătate și Extindere, DG AGRI.
Delegația Republicii Moldova a fost condusă de Directorul general al AGEPI, Eugeniu Rusu, președinte al Subcomitetului, delegația fiind compusă din reprezentanți ai AGEPI, Ministerului Afacerilor Externe și Integrării Europene și Ministerului Economiei.
În deschiderea subcomitetului, Directorul general al AGEPI a menționat că: “Agenția de Stat pentru Proprietatea Intelectuală precum și alte autorități competente au depus eforturi considerabile pentru a asigura armonizarea legislației naționale privind IG cu standardele europene și pentru a oferi producătorilor moldoveni instrumente suplimentare pentru creșterea competitivității și a capacității de export.
Aș dori să profit de această ocazie pentru a vă transmite sincerele mele cuvinte de apreciere pentru sprijinul acordat în promovarea indicațiilor geografice din Republica Moldova pe piața UE și să îmi exprim speranța că această colaborare va continua într-un format constructiv întru beneficiile reciproce ale ambelor părți.”
Conform mandatului său, Subcomitetul pentru indicații geografice este responsabil să monitorizeze implementarea secțiunii privind indicațiile geografice a Acordului de Asociere și servește drept forum de cooperare și dialog în materie de indicații geografice dintre Uniunea Europeană și Republica Moldova. Astfel, participanții la reuniunea a VII-a au trecut în revistă ultimele evoluții înregistrate în sistemul indicațiilor geografice în Uniunea Europeană și Republica Moldova de la ultima reuniune care a avut loc în luna octombrie 2020. Reprezentanții UE au informat despre Reforma politică în domeniul indicațiilor geografice aflată în proces de implementare și acțiunile pe care le întreprinde Comisia Europeană pentru a simplifica utilizarea sistemului IG în spațiul comunitar. La rândul său, partea moldovenească a prezentat partenerilor europeni evoluțiile legislativ-normative și instituționale în domeniul de referință, axându-se în special pe domeniile prioritare care necesită o atenție sporită, printre care a fost menționate consolidarea sistemului de certificare și control oficial al produselor cu IG dar și necesitatea susținerii întreprinzătorilor locali de produse tradiționale cu valoare adăugată.
Părțile au realizat de asemenea un schimb de opinii și informații cu privire la necesitatea modificării și actualizării listelor indicațiilor geografice din Uniunea Europeană și Republica Moldova care sunt parte ale Acordului de Asociere. Ulterior, părțile au discutat despre punerea în aplicare a secțiunii privind indicațiile geografice din Acordul de Asociere și au agreat activitățile care urmează a fi realizate de comun acord, inclusiv prin promovarea unui proiect de asistență în domeniul IG implementat de Uniunea Europeană.
Menționăm că, în prezent, 8 indicații geografice din Republica Moldova (“Romănești”, “Ciumai” “Divin, “Codru”, “Valul lui Traian”, “Ștefan Vodă”, “Rachiu de caise de Nimoreni” și “Dulceaţă din petale de trandafir Călăraşi”) sunt protejate pe teritoriul Uniunii Europene în baza Acordului de Asociere și încă șapte indicații geografice protejate în Republica Moldova au fost notificate pentru a li se acorda protecție pe teritoriul UE.
În conformitate cu Regulile de procedură, președinția Subcomitetului este deținută, alternativ, de către Uniunea Europeană și Republica Moldova. La 1 ianuarie 2022, președinția Subcomitetului pentru Indicații Geografice va fi preluată de către Uniunea Europeană.