2024

2023

2022

2021

2020

2019

2018

2017

2016

2015

2014

2013

2012

2011

2010

2009

2008

2007

2006

2005

Au fost desemnaţi câştigătorii Concursului în domeniul proprietății intelectuale pentru tineri, ediția a VII-a

27.12.2023

Agenția de Stat pentru Proprietatea Intelectuală (AGEPI), în colaborare cu Ministerul Educației și Cercetării din Republica Moldova, Oficiul de Stat pentru Invenții și Mărci din România (OSIM) și Oficiul Român pentru Drepturile de Autor (ORDA), a dezvăluit câștigătorii celei de-a VII-a ediții a Concursului în domeniul proprietății intelectuale pentru tineri.

În acest an, la Concurs au aplicat 52 de participanți, 50 dintre ei fiind acceptați pentru etapa a II-a a Concursului. La etapa a II-a a competiției, din cei 50 de participanți admiși, 20 au răspuns la întrebările propuse de organizatori și toți 20 au acumulat punctajul necesar pentru a fi admiși în etapa următoare.

În cadrul etapei finale a Concursului elevii au pregătit o lucrare pe una din temele propuse de AGEPI, pe care au prezentat-o în cadrul ședinței de totalizare a Comitetului organizatoric, care s-a desfășurat pe 26 decembrie, în format mixt. Astfel, în cadrul etapei a III-a a competiției au fost recepționate 10 lucrări. După prezentarea lucrărilor, membrii juriului au decis cine sunt câștigătorii Concursului în domeniul proprietății intelectuale pentru tineri.

Câștigătorii ediției a VII-a:

  1. Locul I: Nica Novac, elevă în clasa a IX-a la Liceul Teoretic ,,Mihai Eminescu” din orașul Drochia. Tema lucrării sale a fost: Proiect de viitor. Pensiunea rurală „Tradiții nordice” din raionul Drochia;
  2. Locul II: Dana Cojuhari, elevă în clasa a XII-a la Colegiul „Alexei Mateevici" din Chișinău. Dana a prezentat lucrarea: Afacere cu cărți senzoriale TINYTOUCH;
  3. Locul III: Maria-Eugenia Grițco, elevă în clasa a XI-a la Liceul Teoretic Republican „Aristotel” din Chișinău, care a explorat tema: Femeile și proprietatea intelectuală. Accelerarea inovației și a creativității.

Concurenții au primit din partea AGEPI certificate cadou pentru achiziționarea produselor electronice şi gadgeturilor, precum și diplome de participare și materiale promoționale.

Tradițional, Ministerul Educației și Cercetării al Republicii Moldova a venit cu premii bănești pentru șapte dintre participanții etapei finale a Concursului.

La ceremonia de anunțare a câștigătorilor, Directorul general al AGEPI, Eugeniu Rusu, a felicitat participanții. În discursul său, a subliniat importanța susținerii tinerilor în domeniul proprietății intelectuale și rolul lor în viitorul inovației. El a accentuat scopul concursului de a dezvolta o cultură a inovației și a exprimat speranța că această generație va continua să inspire și să contribuie la progresul societății.

Ajuns la cea de-a VII-a ediție, Concursul a fost lansat tradițional pe 26 aprilie, cu ocazia Zilei Mondiale a Proprietății Intelectuale, al cărui generic proclamat de Organizația Mondială a Proprietății Intelectuale pentru anul 2023 a fost „Femeile și proprietatea intelectuală: Accelerarea inovației și a creativității”.

Scopul competiției constă în promovarea sistemului de proprietate intelectuală, sensibilizarea tinerilor asupra fenomenelor de contrafacere și piraterie, dezvoltarea cunoștințelor și abilităților tinerilor în materie de PI, cât și a aptitudinilor și a spiritului competitiv ale acestora, formarea unui mediu de comunicare între tinerii pasionați de domeniul proprietății intelectuale și favorizarea schimbului de opinii și experiență.