Au fost anunțați câștigătorii Concursului în domeniul proprietății intelectuale pentru tineri, organizat de Agenția de Stat pentru Proprietatea Intelectuală (AGEPI), în parteneriat cu Ministerul Educației și Cercetării din Republica Moldova, Oficiul de Stat pentru Invenții și Mărci din România (OSIM) și Oficiul Român pentru Drepturile de Autor (ORDA).
În acest an, la Concurs au aplicat 53 de participanți, 51 dintre ei fiind acceptați pentru etapa a II-a a Concursului. La această etapă, 16 participanți au răspuns la întrebările propuse de organizatori, toți acumulândpunctajul necesar pentru a fi admiși în etapa următoare.
În cadrul etapei finale a Concursului elevii au pregătit o lucrare pe una din temele propuse de AGEPI, pe care au prezentat-o în cadrul ședinței de totalizare a Comitetului organizatoric, care s-a desfășurat pe 12 și 13 decembrie, în format online. Astfel, în cadrul etapei a III-a a competiției au fost recepționate 10 lucrări.
După prezentarea online a lucrărilor, membrii juriului au decis cine sunt câștigătorii Concursului în domeniul proprietății intelectuale pentru tineri.
Astfel, locul I a fost obținut de Ciuranu Mihaela, elevă în clasa a X-a la Colegiul Național Pedagogic „Regina Maria”, Ploiești, Prahova, România. În etapa finală, Mihaela a abordat tema: „Tineri inventatori și inovativi care au schimbat lumea”.
Locul II a fost ocupat de Banu Valeria, elevă în clasa a IX-a la Liceul Teoretic „Mihai Eminescu", s. Sudarca, r. Dondușeni. Valeria a făcut o prezentare cu genericul: „Plagiatul în epoca internetului: metode de prevenire și combatere”.
Pe locul III s-a situat Dron Ariadna, elevă în clasa a XII-a la Liceul Teoretic „Mihai Eminescu", s. Sudarca, r. Dondușeni. Ea a abordat subiectul despre „Copiii-tinerii inventatori care au schimbat lumea”.
Concurenții au primit din partea AGEPI certificate cadou pentru achiziționarea produselor electronice şi gadgeturilor, precum și diplome de participare și materiale promoționale.
Tradițional, Ministerul Educației și Cercetării al Republicii Moldova a venit cu premii bănești pentru toți participanții etapei finale a Concursului.
Reprezentanții Oficiului de Stat pentru Invenții și Mărci din România, au oferit un premiu special, pentru originalitate, Danei Cojuhari, elevă în clasa a XI-a la Colegiul „Alexei Mateevici” din Chișinău, pentru abordarea originală a temei: „Copii și tinerii care au schimbat lumea”, aceasta compunând și recitând o poezie cu acelaşi titlu.
Ajuns la cea de-a VI-a ediție, Concursul a fost lansat tradițional pe 26 aprilie, cu ocazia Zilei Mondiale a Proprietății Intelectuale, al cărui generic proclamat de Organizația Mondială a Proprietății Intelectuale pentru anul 2022 a fost „Proprietatea intelectuală și tinerii - inovând pentru un viitor mai bun”.
Scopul competiției constă în promovarea sistemului de proprietate intelectuală, sensibilizarea tinerilor asupra fenomenelor de contrafacere și piraterie, dezvoltarea cunoștințelor și abilităților tinerilor în materie de PI, cât și a aptitudinilor și a spiritului competitiv ale acestora, formarea unui mediu de comunicare între tinerii pasionați de domeniul proprietății intelectuale și favorizarea schimbului de opinii și experiență.