2021

2020

2019

2018

2017

2016

2015

2014

2013

2012

2011

2010

2009

2008

2007

2006

2005

Au început lucrările Conferinței Internaționale Inovaționale „Inovațiile, Proprietatea Intelectuală și Dezvoltarea Economică”

23.11.2015

În perioada 23-24 noiembrie curent, în incinta Sălii Azurii a Academiei de Științe a Moldovei, se desfășoară Conferința Internațională Inovațională cu genericul „Inovațiile, Proprietatea Intelectuală și Dezvoltarea Economică”.

Evenimentul este  organizat de către Agenția de Stat pentru Proprietatea Intelectuală a Republicii Moldova (AGEPI) cu suportul Organizației Mondiale a Proprietății Intelectuale (OMPI) și în parteneriat cu Ministerul Economiei al Republicii Moldova, Academia de Științe a Moldovei (AȘM), Agenția pentru Inovare și Transfer Tehnologic (AITT) și Organizaţia pentru Dezvoltarea Sectorului Întreprinderilor Mici şi Mijlocii (ODIMM).

La Conferința Internațională Inovațională, aflată la cea de-a doua ediție, sunt prezenți reprezentanți ai Organizației Mondiale a Proprietății Intelectuale, Oficiului European de Brevete (OEB), precum și reprezentanți ai Oficiilor de Proprietate Intelectuală din România, Spania, Georgia, Republica Cehă, Austria, Ungaria și Estonia care își vor împărtăși experiența proprie în domeniul protecției și promovării inovațiilor ca forță motrică de  dezvoltare a unei economii bazate pe cunoaștere. La eveniment participă și reprezentanți ai instituțiilor și organizaţiilor ce activează în sfera cercetare, inovare şi transfer tehnologic din Republica Moldova, inclusiv directori și specialiști din cadrul instituţiilor academice, universităţilor, parcurilor ştiinţifico-tehnologice şi incubatoarelor inovaţionale, specialiştilor în domeniul protecţiei proprietăţii intelectuale, precum şi ai mediului de afaceri, în special din sectorul întreprinderilor mici şi mijlocii.

În deschiderea conferinței, Directorul general al AGEPI Octavian Apostol a salutat participanții și a menționat că scopul acestui eveniment este de a susține și de a promova rolul inovațiilor în societate, de a dezvolta cooperarea tehnico-științifică regională și internațională și de a încuraja parteneriatele business-știință. Octavian Apostol a încurajat participanții la Conferință să se implice activ la discuții și dezbateri.

În continuare, Carlo Pandolfi, Directorul Departamentului Cooperare Internațională al OEB, a precizat că această Conferință este o mare oportunitate  pentru experții internaționali să asculte viziunea colegilor din Republica Moldova și de asemenea să vorbească despre modul în care OEB ar putea să colaboreze cu țara noastră pentru a sprijini inovațiile.

Totodată, Virag Halgand, reprezentanta Organizației Mondiale a Proprietății Intelectuale la eveniment  a menționat că această Conferință urmează să scoată în evidență cadrul politic, precum și strategiile în ceea ce privește exploatarea proprietății intelectuale de către întreprinderile mici și mijlocii și legătura dintre cercetare și business.

Cu un cuvînt de salut către participanți s-a adresat și Ion Tighineanu, Prim-vicepreședintele Academiei de Științe a Moldovei. Dumnealui a mulțumit oaspeților străini pentru că au venit la Chișinău, aducînd cu ei experiența europeană.

Pe parcursul celor două zile ale Conferinței Internaționale Inovaționale, participanții vor audia o serie de comunicări pe subiecte ce țin de politicile și strategiile naționale în domeniul inovațiilor și a proprietății intelectuale pentru creșterea economică și sporirea competitivității; rolul proprietății intelectuale în procesul transferului de cunoștințe și tehnologii de la cercetare către business; parteneriatul public-privat în procesul de valorificare a inovațiilor și proprietății intelectuale: cele mai bune practici de dezvoltare a afacerilor în domeniu; valorificarea proprietății intelectuale de către IMM; managementul proprietății intelectuale și marketingul produselor și serviciilor inovative.

Conferința Internațională Inovațională se încadrează în Programul de manifestări organizate în cadrul Expoziției Internaționale Specializate „INFOINVENT”, ediția a XIV - a, care va avea loc în perioada 25-28 noiembrie 2015, la C.I.E. "MOLDEXPO". 

AtaşamentMărime
PDF icon Program.pdf192.22 KB