În perioada 15 - 17 aprilie curent, Oficiul Uniunii Europene de Proprietate Intelectuală (EUIPO) a organizat cea de-a 22-a Reuniune în domeniul cooperării, cea de-a 31-a Reuniune în domeniul mărcilor și cea de-a 23-a Reuniune în domeniul designului industrial.
Experții din oficiile de proprietate intelectuală ale statelor membre ale UE, țărilor candidate precum și reprezentanți ai asociațiilor și organizațiilor internaționale de proprietate intelectuală s-au întâlnit pentru a discuta despre cele mai recente evoluții în domeniul mărcilor, designului industrial, cât și în domeniul cooperării internaționale.
Republica Moldova a fost reprezentată de Victoria Pulbere, șefă adjunctă Direcția Mărci și Design Industrial, din cadrul Agenției de Stat pentru Proprietatea Intelectuală (AGEPI).
În cadrul reunii în domeniul cooperării a fost prezentată o introducere generală cu referire la Planul Strategic 2030, provocările și oportunitățile identificate în cadrul consultărilor cât și rezultatele preliminare. De asemenea, au fost prezentate proiectele finanțate, implementate de EUIPO, cele mai recente evoluții și realizări, cât și perspectivele privind proiectele de cooperare europeană în derulare, inclusiv EU4IP.
Un nou subiect abordat în cadrul reuniunii a fost înregistrarea indicațiilor geografice pentru produse artizanale și industriale unde EUIPO reprezintă autoritate responsabilă de punere în aplicarea a Regulamentului (UE) 2023/2411 al Parlamentului European și al Consiliului din 18 octombrie 2023 privind protecția indicațiilor geografice pentru produsele artizanale și industriale și de modificare a Regulamentelor (UE) 2017/1001 și (UE) 2019/1753.
Oficiile de proprietate intelectuală din cadrul Rețelei Uniunii Europene de proprietate intelectuală (EUIPN) colaborează în contextul convergenței practicilor în materie de mărci, desene și modele industriale şi convin asupra unor practici comune (PC). Astfel, în cadrul reunirilor din domeniul mărcilor și design au fost prezentate proiectele europene de convergență, acțiunile în contextul menținerii PC, implementării de noi PC. Datorită colaborării dintre AGEPI și EUIPO au fost adoptate de către AGEPI următoarele PC și anume:
- PC5. Motive relative – Riscul de confuzie (impactul elementelor nedistinctive/slabe);
- PC9. Caracterul distinctiv al mărcilor tridimensionale care conțin elemente verbale și/sau figurative atunci când forma în sine nu are caracter distinctive;
- PC10. Criterii de evaluare a divulgării desenelor sau modelelor industriale pe internet.
De asemenea în cadrul reuniunii pe design industrial, a fost prezentată cronologia legislativă privind protecția desenelor și modelelor industriale, principalele modificări, noi cerințe de reprezentare a designului cât și provocările viitoare.
Reuniunile (Liason Meeting EUIPO) constituie un forum oficial pentru a discuta subiecte tehnice de către experți și, prin urmare, reprezintă un pas important către dezvoltarea continuă și sustenabilitatea EUIPN.