2024

2023

2022

2021

2020

2019

2018

2017

2016

2015

2014

2013

2012

2011

2010

2009

2008

2007

2006

2005

AGEPI a participat la Masa rotundă „Vizibilitatea internă și internațională a conținutului științific digital”

26.10.2017

Agenția de Stat pentru Proprietatea Intelectuală (AGEPI) a participat astăzi la Masa rotundă cu genericul „Vizibilitatea internă și internațională a conținutului științific digital”. Evenimentul a avut loc în cadrul Academiei de Studii Economice a Moldovei și a fost organizat de Institutul de Dezvoltare a Societății Informaționale (IDSI) în parteneriat cu Universitatea de Stat din Moldova (USM) și Consorțiul REM (Resurse Electronice pentru Moldova), Programul EIFL-OA Moldova.

La eveniment au participat reprezentanții universităților, instituțiilor de cercetare, bibliotecilor, și arhivelor din Republica Moldova.

În deschiderea evenimentului, cu un cuvânt de salut pentru participanți a venit Directorul general al AGEPI, Lilia Bolocan, care a reiterat importanța proprietăţii intelectuale subliniind că într-o economie bazată pe cunoaştere conştientizarea rolului şi importanţei drepturilor de proprietate intelectuală este indispensabilă pentru elaborarea politicilor adecvate în toate domeniile de dezvoltare umană.

De asemenea, cu un mesaj de salut către participanți au venit Preşedintele Academiei de Ştiinţe a Moldovei, Gheorghe Duca și Rectorul Academiei de Studii Economice din Moldova (ASEM), Grigore Belostecinic.

În continuare, conform programului, au fost prezentate un șir de rapoarte abordând teme precum acces deschis în contextul Științei Deschise; managementul datelor deschise; suportul informațional al științei și inovării, căi de stimulare și asistare a utilizatorilor pentru valorificarea conținutului științific digital; creșterea vizibilității interne și internaționale a conținutului științific digital; susținerea publicării în Acces Deschis; promovarea culturii de cercetare deschisă etc.

Andrei Moisei, specialist coordonator Secția Instruire AGEPI, a vorbit participanților la eveniment despre respectarea drepturilor de autor în mediul digital.

Masa rotundă s-a desfășurat în cadrul săptămânii internaționale a accesului deschis (Open Access Week), ediția a 10-a. Tema săptămânii internaționale a Accesului Deschis din acest an este: „Deschis pentru a …” („Open in order to …”).

Scopul evenimentului a fost explorarea provocărilor și oportunităților emergente cu care se confruntă comunitatea științifică din Republica Moldova pentru a răspunde noii paradigme a Științei Deschise , precum și identificarea căilor de stimulare și asistare a utilizatorilor pentru valorificarea conținutului științific digital și de creștere a vizibilității interne și internaționale a acestuia.

Masa rotundă a fost organizată în cadrul proiectului instituţional al IDSI Platforma pilot pentru asigurarea evaluării calităţii şi vizualizarea conţinutului ştiinţific digital din Republica Moldova.