2024

2023

2022

2021

2020

2019

2018

2017

2016

2015

2014

2013

2012

2011

2010

2009

2008

2007

2006

2005

AGEPI a participat la Masa rotundă „Importanța și promovarea IGP, DOP și STG pentru antreprenorii din agricultură și spațiul rural”

30.12.2021

Pe 29 decembrie curent, Agenția de Stat pentru Proprietatea Intelectuală (AGEPI) a participat la masa rotundă „Importanța și promovarea Indicației Geografice Protejate (IGP), Denumirii de Origine Protejate (DOP) și Specialității Tradiționale Garantate (STG) pentru antreprenorii din agricultură și spațiul rural”. Evenimentul a fost organizat de Federația Agricultorilor din Moldova „FARM” în cadrul componentei „Dezvoltarea rurală prin promovarea agroturismului și a produselor tradiționale în Republica Moldova”, parte a Proiectului Organizației pentru Alimentație și Agricultură a Națiunilor Unite (FAO) privind susținerea capacităților de promovare a produselor agroalimentare.

În cadrul mesei rotunde, subiectele principale puse în discuție s-au referit la: rolul și importanța IGP, DOP și STG pentru antreprenorii din agricultură și spațiul rural; procedurile de înregistrare a IGP, DOP și STG; importanța IGP, DOP și STG pentru produsele comercializate prin intermediul retail-urilor. La fel, a fost prezentat un studiu de caz – caietul de sarcini cu referire la o DOP elaborat pentru „Asociația Producătorilor și Procesatorilor de Fructe din aria Nistrului Medial”, ulterior fiind expuse unele idei pentru planul de activități de dezvoltare după obținerea DOP.

În a doua parte a mesei rotunde, au fost prezentate rezultatele activităților pe componenta „Dezvoltarea rurală prin promovarea agroturismului și a produselor tradiționale în Republica Moldova”. De asemenea, au fost vizualizate două filme a câte 15 minute realizate în Cahul și raionul Drochia privind promovarea agroturismului și a produselor tradiționale în localitățile vizate.

În cadrul evenimentului, Simion Levițchi, șef Direcție mărci și design industrial,  AGEPI, a familiarizat participanții cu aspecte generale privind procedurile de înregistrare a IG, DO și STG. Totodată, reprezentantul AGEPI a informat producătorii și despre beneficiile afacerilor bazate pe indicații geografice și potențialul lor de dezvoltare.

Pe finalul evenimentului, a urmat un schimb de opinii, întrebări și răspunsuri din partea participanților și concluzii asupra subiectelor abordate.

La masa rotundă au laut parte 40 de participanți: reprezentanți ai Organizației pentru Alimentație și Agricultură a Națiunilor Unite (FAO); Ministerului Agriculturii și Industriei Alimentare, antreprenori care dețin IGP, membri ai asociațiilor de profil, producători agricoli și antreprenori din spațiul rural (Cahul, Drochia, Rezina) interesați de subiect, reprezentanți ai Federației Agricultorilor din Moldova „FARM” etc.