2024

2023

2022

2021

2020

2019

2018

2017

2016

2015

2014

2013

2012

2011

2010

2009

2008

2007

2006

2005

AGEPI a participat la Expoziția Europeană a Creativităţii şi Inovării EUROINVENT

23.05.2016

În perioada 19-21 mai curent, în incinta Pallas Mall, Iași, România, s-a desfășurat cea de-a VIII-a ediție a Expoziției Europene a Creativităţii şi Inovării EUROINVENT.

Expoziția a fost organizată de Forumul Inventatorilor Români, a Universității Tehnice „Gheorghe Asachi”, a Asociației pentru Ecologie și Dezvoltare Durabilă „Europe Direct” Iași și a Universității „Al. I. Cuza”, sub egida Federației Internaționale a Asociațiilor de Inventatori (International Federation of Inventors' Associations - IFIA) și Asociațiilor Mondiale de Invenții și Proprietate Intelectuală (World Invention Intellectual Property Associations -WIIPA).

În cadrul expoziției au fost prezentate 560 de invenţii şi teme de cercetare, din 43 de ţări.

La ceremonia de deschidere a evenimentului a fost prezent și Directorul general al Agenției de Stat pentru Proprietatea Intelectuală (AGEPI), Octavian Apostol.

În cuvântul de salut, Directorul general AGEPI a mulțumit Forului Inventatorilor Români pentru invitație și a felicitat organizatorii pentru faptul că de la ediție la ediție, expoziția a crescut în amploare și recunoaștere.

De asemenea, Octavian Apostol a îndemnat inventatorii să beneficieze de prevederile sistemului de validare și să obțină protecția asupra cererilor sau brevetelor europene și pe teritoriul Republicii Moldova, având în vedere că la finele anului trecut, mai exact la 1 noiembrie, a intrat în vigoare Acordul dintre Guvernul Republicii Moldova şi Organizaţia Europeană de Brevete privind validarea brevetelor europene. Astfel, în conformitate cu prevederile Acordului, începînd cu 1 noiembrie 2015, inventatorii pot să-și valideze cererile de brevet european și brevetele europene pe teritoriul țării noastre, beneficiind de aceleași drepturi și protecție legală ca și brevetele naționale eliberate în Republica Moldova.

AGEPI a participat și în acest an la Expoziția Europeană a Creativităţii şi Inovării cu un stand informațional. Specialiștii AGEPI au oferit consultații privind aspectele teoretice și practice de protecție a obiectelor de Proprietate Intelectuală în Republica Moldova, sursele de informare în domeniul dat și au distribuit materiale promoționale atât expozanților, cât și vizitatorilor.

De asemenea, la ediția actuală a EUROINVENT, comunitatea inventatorilor din Republica Moldova a avut o prezență semnificativă, printre participanți regăsindu-se inventatori din cadrul universităților și instituțiilor de cercetare cum ar fi Institutul de Genetică, Fiziologie și Protecție a Plantelor, Institutul de Fiziologie și Sanocreatologie, Institutul Grădina Botanică, precum și reprezentanți ai Universității de Stat de Medicină și Farmacie „N. Testemițanu”, Centrului Național Științifico-Practic de Medicină de Urgență, Institutului de Fitotehnie „Porumbeni”, Agenției pentru Inovare și Transfer Tehnologic etc.

Cele peste 90 de lucrări prezentate de inventatorii și cercetătorii din Republica Moldova s-au bucurat de o înaltă apreciere a Juriului, fiind distinse cu  50 medalii de aur, 20 medalii de argint,  8 medalii de bronz și  2 premii speciale.

De asemenea, doi ingineri moldoveni, studenți la Facultatea de Mecanică a Universității Tehnice din Iași „Gheorghe Asachi”, au luat premiul întâi la EUROINVENT pentru Mașina AVAI - un concept de mașină special adaptată pentru prietenul lor aflat în scaunul din rotile. 

Marele trofeu al expoziției i-a fost acordat lui Marcus Răzvan de la Corneliu Group – Cluj, pentru încărcătorul de smartphone care încarcă bateria telefonului prin regenerarea energiei înconjurătoare.

Tradițional, AGEPI a selectat și a menționat cu distincții trei dintre cele mai interesante invenții prezentate în cadrul expoziției. Astfel, medaliile AGEPI au fost acordate Asociației inventatorilor și raționalizatorilor din Polonia, Companiei Vowda Organic Cosmetics din Thailanda și Continental automotive România SRL.

Cupa AGEPI a fost acordată Dr.ing. Andrei Victor Sandu pentru contribuția adusă la organizarea Expoziției Europene a Creativităţii şi Inovării EUROINVENT.