În perioada 21-22 septembrie 2023, Directorul general al Agenției de Stat pentru Proprietatea Intelectuală (AGEPI), Eugeniu Rusu, a participat la Congresul internațional cu genericul „Protecția proprietății intelectuale – provocări și tendințe viitoare” desfășurat la Varșovia, Polonia. Acest eveniment a fost organizat în cadrul festivităților de aniversare a 105 ani de la înființarea Oficiului de Brevete din Polonia și a sistemului polonez de proprietate industrială.
Congresul a atras în capitala poloneză experți și profesioniști din domeniul proprietății intelectuale, cercetători, reprezentanți ai guvernelor din numeroase țări pentru a discuta despre provocările și tendințele actuale în domeniul protecției proprietății intelectuale și impactul acesteia asupra inovării. Tema centrală a evenimentului a fost relația dintre proprietatea intelectuală și inovarea.
În cadrul evenimentului, Eugeniu Rusu a subliniat importanța colaborării internaționale și a schimbului de idei în promovarea inovării și protecției proprietății intelectuale. El a menționat, de asemenea, rolul cheie pe care îl joacă proprietatea intelectuală în modelarea sistemelor durabile de inovare.
Prezent la eveniment, Directorul general al Organizației Mondiale a Proprietății Intelectuale (OMPI), Daren Tang, a exprimat sincere felicitări Oficiului polonez de brevete și a menționat despre rolul primordial al cooperării între oficiile de proprietate intelectuală și OMPI, mai ales în contextul în care proprietatea intelectuală este într-o continuă evoluție.
Participanții la eveniment au abordat o serie de subiecte de actualitate, cum ar fi impactul tehnologiilor emergente asupra proprietății intelectuale, evoluția pieței digitale și reglementarea acesteia, importanța protejării drepturilor de autor în mediul online și multe altele. De asemenea, au fost discutate provocările legate de protecția proprietății intelectuale în contextul evoluției tehnologice și economice globale.
Congresul a oferit, de asemenea, o platformă importantă pentru stabilirea de parteneriate internaționale și pentru schimbul de bune practici în domeniul proprietății intelectuale. Participanții au avut oportunitatea de a învăța din experiența altor țări și de a identifica soluții comune la problemele actuale.
Evenimentul a fost un succes, consolidând angajamentul comunității internaționale de a promova și proteja proprietatea intelectuală în era digitală și de a utiliza aceasta ca un motor al inovării și dezvoltării economice. Congresul a reprezentat, astfel, un pas important în direcția creării unui cadru juridic și economic favorabil pentru inovare și creativitate, cu beneficii pentru societatea internațională în ansamblu.