În perioada 24-28 aprilie 2023, la Geneva, s-a desfășurat, în format hibrid, cea de-a 30-a sesiune a Comitetului pentru Proprietate Intelectuală şi Dezvoltare (CDIP) al Organizației Mondiale a Proprietății Intelectuale (OMPI). Republica Moldova a fost reprezentată în cadrul Comitetului de către Victoria Pleșca, șefă Secție relații internaționale și integrare europeană și Victoria Severin, specialistă principală, Secția comunicare și instruire, Agenția de Stat pentru Proprietatea Intelectuală (AGEPI).
La şedinţă au participat peste 100 de delegați din 72 de state membre ale OMPI, precum şi reprezentanți ai unor organizaţii internaţionale şi naţionale, guvernamentale și non-guvernamentale.
Pe 24 aprilie a fost organizată Conferința internațională cu genericul "Proprietatea intelectuală și inovarea pentru o agricultură sustenabilă", unde participanții au discutat despre importanța inovației pentru agricultura durabilă și despre modul în care instrumentele de proprietate intelectuală pot sprijini acest sector. În plus, s-a analizat rolul inovației și al proprietății intelectuale în diferite etape ale lanțului valoric agricol. Evenimentul face parte dintr-o serie de Conferințe organizate bienal în cadrul CDIP.
În prima zi de lucru a Comitetului, sesiunea plenară a acestuia a fost deschisă de către Directorul General adjunct al OMPI, Kleib Hasan, care a salutat angajamentul și interesul continuu al statelor membre în ceea ce privește punerea în aplicare a proiectelor Agendei pentru Dezvoltare. Directorul General adjunct al OMPI a reiterat faptul că Organizația a continuat să depună eforturi pentru a asigura punerea în aplicare și integrarea recomandărilor Agendei pentru Dezvoltare în toate sectoarele sale. De asemenea, a încurajat toate statele membre să aplice la programele de asistență puse la dispoziție de către OMPI.
Cea de-a 30-a sesiune a Comitetului pentru Proprietate Intelectuală şi Dezvoltare a fost moderată de S.E. Khalil Hasmi, Ambasador al Pakistanului la ONU, Geneva.
În conformitate cu agenda de lucru, statele membre au abordat mai multe subiectele de interes prioritar pentru dezvoltarea și consolidarea sistemului global de protecție și valorificare a proprietății intelectuale.
Printre cele mai importante proiecte discutate și a adoptate menționăm următoarele:
- Proprietatea intelectuală și turismul gastronomic în Peru și alte țări în curs de dezvoltare: Promovarea dezvoltării turismului gastronomic prin proprietate intelectuală – Faza II – Propunere de proiect depusă de Peru, Camerun, Malaezia și Maroc (CDIP/30/7);
- Propunere de proiect revizuită privind sensibilizarea tinerilor (K-12) pentru a inova pentru un viitor mai bun – prezentată de Statele Unite ale Americii și Republica Coreea și co-sponsorizată de Canada (CDIP/30/15/REV);
- Propunere de proiect depusă de Kenya privind dezvoltarea strategiilor și instrumentelor de abordare a pirateriei online pe piața digitală africană (CDIP/30/4/REV);
- Proiect pilot privind exploararea textelor și a datelor (ETD) pentru a sprijini cercetarea și inovarea în universități și alte instituții de cercetare din Africa – Propunere înaintată de Grupul African (CDIP/30/9/REV).
Ședința curentă a Comitetului s-a finalizat cu aprobarea subiectelor prioritare pentru activitatea de viitor ale Comitetului.
Documentele discutate în cadrul Comitetului pot fi accesate la adresa: https://www.wipo.int/meetings/en/details.jsp?meeting_id=75032 .
Totodată, în perioada 24-28 aprilie 2023, la Geneva, s-a desfășurat cea de-a 49-a sesiune a Grupului de lucru pentru revizuirea Clasificării Internaţionale de Brevete (CIB).
Grupul de lucru a luat notă de raportul secretariatului cu privire la cea de-a 54-a sesiune a Comitetului de experți al CIB. Totodată, Grupul de lucru a luat act de un raport al Oficiului european de Brevete (OEB) în numele celor cinci oficii de proprietate intelectuală (Oficiul Japonez de Brevete, Oficiul de Brevete și Mărci al Statelor Unite ale Americii, OEB, Administrația Națională a Proprietății Intelectuale din China și Oficiul Coreean de Proprietate Intelectuală), cu privire la cea de-a 24-a sesiune a Grupului de lucru IP5 pentru clasificare.
Grupul de lucru a discutat 31 de proiecte de revizuire CIB și 14 proiecte de întreținere din domeniile mecanic, chimic și electric. O mare parte dintre aceste proiecte au fost aprobate și finalizate cu privire la modificări de schemă și definiție, acestea urmează a intra în vigoare începând cu ianuarie 2024. Republica Moldova a fost reprezentată în cadrul Grupului de lucru pentru revizuirea Clasificării Internaţionale de Brevete de către Natalia Caisîm, șefă Secție examinare, Direcția Brevete din cadrul AGEPI.