2021

2020

2019

2018

2017

2016

2015

2014

2013

2012

2011

2010

2009

2008

2007

2006

2005

AGEPI, partener al etapei locale a competiției inginerești europene EBEC

05.03.2017

În perioada 4 – 5 martie, la Chișinău, a avut loc cea de-a IX-a ediție a etapei locale a competiției inginerești europene EBEC. Evenimentul a fost organizat de BEST Chișinău, exclusiv pentru studenții Universității Tehnice a Moldovei (UTM).

Agenția de Stat pentru Proprietatea Intelectuală (AGEPI) a participat în calitate de partener al concursului. Prezent la eveniment, Directorul general adjunct al AGEPI, Andrei Popa, a menționat că această competiție reprezintă pentru tineri o platformă bună de a-și încerca puterile în domeniul ingineriei, dar și de a face schimb de idei. AGEPI va susține mereu tinerii inventivi și ambițioși, a subliniat Andrei Popa.

48 de studenți de la UTM, grupați în 12 echipe, au luptat pentru a obține titlul de cel mai bun proiect în cadrul competiției. Echipele au fost divizate în două secțiuni: Case Study și Team Design.

La proba de Case Study, cele șase echipe participante au realizat, timp de 8 ore, fără acces la internet, un proiect de transformare a oraşului Chişinău în unul ecologic, folosind energia alternativă. În urma jurizării, la proba de Case Study a învins echipa: ArchiTECH.

În cadrul probei Team Design, participanții și-au testat abilitățile de inginer-inventator. Cele șase echipe selectate au avut sarcina de a construi un prototip care să deplaseze cereale dintr-un vas în altul folosind forţa hidraulică. La proba de Team Design, juriul a desemnat câștigătoare echipa: Black List.

Studenții câștigători au fost premiați cu diplome și burse din partea UTM. De asemenea, participanții au beneficiat de premii din partea partenerilor. Astfel, AGEPI a oferit cadouri învingătorilor.

Echipele ArchiTECH și Black List vor reprezenta Republica Moldova la etapa regională, care va avea loc anul acesta la Chișinău, în luna aprilie. Învingătorii etapei regionale vor merge mai departe la etapa europeană, care se va desfășura în Cehia.