2024

2023

2022

2021

2020

2019

2018

2017

2016

2015

2014

2013

2012

2011

2010

2009

2008

2007

2006

2005

AGEPI lansează o Campanie de informare în rândul copiilor din taberele de vară asupra riscurilor contrafacerii și pirateriei

12.06.2023

În contextul marcării Zilei Mondiale de Combatere a Contrafacerii, Agenția de Stat pentru Proprietatea Intelectuală (AGEPI) a demarat o Campanie de informare în rândul copiilor din taberele de vară din Chișinău asupra riscurilor contrafacerii și pirateriei.

Scopul acestei inițiative este de a informa copiii cu privire la riscurile asociate contrafacerii și pirateriei, precum și de a dezvolta înțelegerea și respectul față de drepturile de proprietate intelectuală.

Startul campaniei a fost dat la Centrul Republican pentru Tineret și Copii ARTICO. La eveniment au fost prezenți aproximativ 60 de copii entuziaști. Andrei Moisei, consultant principal în cadrul Secției comunicare și instruire a AGEPI, a prezentat o lecție interactivă și captivantă, ilustrând efectele negative ale contrafacerii și pirateriei. În plus, copiii au avut ocazia să examineze diverse produse contrafăcute furnizate de Serviciul Vamal, iar astfel li s-a dezvoltat abilitatea de a le recunoaște.

Pe parcursul evenimentului, au fost distribuite materiale informative și educative, oferind copiilor cunoștințe esențiale pentru a înțelege consecințele grave ale achiziționării și utilizării produselor contrafăcute sau piratate. De asemenea, AGEPI a realizat un sondaj de opinie pentru a evalua percepția copiilor cu privire la piraterie și contrafacere. Rezultatele acestui sondaj vor fi analizate de către AGEPI și vor contribui la elaborarea unui Raport consolidat.

Această campanie de informare va continua în cadrul taberelor de vară din municipiul Chișinău pe parcursul lunilor iunie și iulie.

AGEPI dorește să formeze o generație conștientă și responsabilă, care să recunoască și să combată fenomenele de contrafacere și piraterie. Prin această inițiativă, se urmărește promovarea respectului față de proprietatea intelectuală și creșterea gradului de conștientizare în rândul copiilor, contribuind astfel la un mediu mai sigur și mai protejat pentru inovație și creativitate.

Anual, la 6 iunie, este marcată Ziua mondială de combatere a contrafacerii, fiind stabilită încă din 1998, la inițiativa Rețelei globale de combatere a contrafacerii (GACG), cu scopul de a sensibiliza publicul cu privire la prejudiciile economice pe care contrafacerea și pirateria le aduce societăților comerciale. În ultimii ani, fenomenul încălcării drepturilor de proprietate intelectuală a luat amploare mai ales odată cu evoluția tehnologiilor informaționale. Aceste practici ilegale cauzează pierderea a sute de mii de locuri de muncă calificate în întreaga lume și pot adesea pune în pericol sănătatea consumatorilor sau pot provoca daune serioase mediului.

La nivel internațional au fost constituite o serie de comitete și grupuri ale organizațiilor pentru respectarea drepturilor de proprietate intelectuală (DPI).

În 2011, la recomandarea experților europeni, AGEPI a instituit Observatorul respectării drepturilor de proprietate intelectuală, a căruia activitate de bază este monitorizarea situației în domeniul respectării DPI în țară. Scopul lansării acestui punct informațional a fost crearea unei platforme de comunicare interinstituțională în cadrul căreia să fie abordate și chiar soluționate subiecte legate de respectarea DPI, conjugând eforturile AGEPI, a Inspectoratului General al Poliției al Ministerului Afacerilor Interne, Serviciului Vamal, Procuraturii Generale, Agenției de Administrare a Instanțelor Judecătorești, Inspectoratului de Stat pentru Supravegherea Produselor Nealimentare și Protecția Consumatorilor și Consiliului Concurenței.