În perioada 23-25 octombrie, la Agenția de Stat pentru Proprietatea Intelectuală (AGEPI) s-au desfășurat ședințele de simulare a prezentărilor de țară pentru Capitolul 7: Dreptul Proprietății Intelectuale, în contextul pregătirii pentru reuniunea de screening bilateral al Republicii Moldova cu Comisia Europeană, planificată pentru finele anului curent.
La eveniment au participat Rodica Crudu, Secretara de stat pentru Integrare Europeană, membrii Grupului de lucru nr. 7 ”Dreptul proprietății intelectuale”, reprezentanții Biroului pentru Integrare Europeană, Cancelariei de Stat, Centrului de Armonizare a Legislației, precum și experți internaționali cu experiență vastă în procesul de integrare europeană și reprezentanții altor instituții de resort.
În deschiderea evenimentului, Directorul general al AGEPI, Eugeniu Rusu, a subliniat importanța acestui exercițiu pentru consolidarea capacității instituționale a Republicii Moldova în procesul de aderare la Uniunea Europeană. El a menționat că realizarea unui cadru legislativ și instituțional puternic în domeniul proprietății intelectuale este esențială pentru alinierea la standardele europene și pentru stimularea inovației și a competitivității economice.
În cadrul sesiunilor de simulare, specialiștii AGEPI au prezentat situația actuală în diverse domenii ale drepturilor de proprietate intelectuală, precum protecția mărcilor, invențiilor, indicațiilor geografice, dreptului de autor și drepturilor conexe și a altor aspecte relevante ale proprietății intelectuale. A fost analizat gradul de aliniere a legislației naționale cu normele și cerințele Uniunii Europene, evidențiindu-se progresele realizate până în prezent în armonizarea reglementărilor naționale cu standardele și bunele practici europene. Totodată, s-au discutat provocările și dificultățile întâmpinate în procesul de implementare a acquis-ului comunitar în acest domeniu, inclusiv aspecte legate de capacitatea instituțională și resursele necesare pentru o aplicare eficientă a legislației armonizate. Participanții au prezentat, de asemenea, planurile și perspectivele de viitor pentru continuarea procesului de armonizare, cu accent pe măsuri concrete pentru îmbunătățirea protecției și respectării drepturilor de proprietate intelectuală în conformitate cu cerințele UE.
Reamintim că screening-ul bilateral reprezintă exercițiul în care țara candidată este invitată să prezinte Comisiei Europene gradul de aproximare a legislației naționale cu legislația UE, care sunt capacitățile instituționale și planurile de viitor.
În perioada imediat următoare, prezentările de țară pentru reuniunea de screening bilateral, aferente Capitolului 7, urmează a fi definitivate și avizate de către toți membrii Grupului de lucru nr. 7 și, ulterior, validate de Cabinetul de miniștri.
Prezentările de țară vor fi susținute de către membrii Grupului de lucru nr. 7 ”Dreptul proprietății intelectuale” la reuniunea de screening bilateral care se va desfășura în perioada 17-18 decembrie 2024, la Bruxelles.