2021

2020

2019

2018

2017

2016

2015

2014

2013

2012

2011

2010

2009

2008

2007

2006

2005

„Inventica – 2006” – creativitate tehnica de performanta

17.07.2006

In perioada 5–9 iulie 2006, orasul Iasi, supranumit si „capitala inventicii romanesti”, a gazduit editia a XII-a a Salonului International al Inventiilor, Cercetarii si Transferului Tehnologic „Inventica” cu genericul „Inventii care atrag investitii”. Manifestarea a fost organizata la Universitatea “Al.I.Cuza” din Iasi, in Sala Pasilor Pierduti, sub patronajul Ministerului Educatiei si Cercetarii, Directiei Inovare, Transfer Tehnologic si Infrastructura de Cercetare, Dezvoltare si Inovare, Academiei de Stiinte Tehnice si Oficiului de Stat pentru Inventii si Marci, in colaborare cu Societatea Inventatorilor din Romania, Institutul National de Cercetare si Dezvoltare pentru Metale si Resurse Radioactive Bucuresti, Institutul National de Inventica Iasi, cu sprijinul Prefecturii, Consiliului Judetean si Primariei Iasi.

La salon au participat peste 60 de inventatori atat din Romania, cat si din Suedia, Canada, Iran, Camerun, Taivan, Rusia, Ucraina si Republica Moldova, unele dintre aceste tari fiind pentru prima data reprezentate la Salonul de Inventica de la Iasi. Dupa cum a declarat Constantin Antohi, presedintele Societatii Inventatorilor din Romania si coordonatorul forului, „Salonul de inventica este o traditie ieseana, fiind deschis pentru prima data in 1984. La aceasta editie au fost prezentate peste 300 de inventii, repartizate in 25 de sectiuni. Astfel, au fost prezentate lucrari din domeniul tehnologiei aviatice, energiei, telecomunicatiilor, informaticii. Totodata, au mai fost expuse numeroase inovatii din industria textila si vestimentara, producerea de cadouri, suvenire si bijuterii”.

La salon au fost prezente, de asemenea, institute de cercetare si transfer tehnologic, producatori de bunuri si servicii, asociatii ale oamenilor de afaceri, finantatori si beneficiari ai proiectelor de cercetare, oficii de brevetare si specialisti in protectia si implementarea inventiilor.

Activitatea de evaluare si premiere a obiectelor de proprietate industriala expuse in cadrul salonului (inventii, modele de utilitate si design industrial), a fost asigurata de catre Juriul International, presedintele caruia a fost prof. univ., dr. Boris Plahteanu, directorul Institutului National de Inventica din Romania. Mentionam, de asemenea, ca din Juriu a facut parte si reprezentantul Republicii Moldova, reprezentantul in proprietate industriala, conf., dr. Dumitru Parasca. Din cele peste 150 de inventii prezentate de catre cercetatorii din Republica Moldova, 48 au obtinut urmatoarele distinctii: 11 medalii de aur, 6 - de argint, 5 - de bronz si 18 diplome de excelenta. Inventatorii moldoveni au mai obtinut 6 premii speciale: 4 premii de excelenta ale Institutului National de Inventica, dintre care 2 au fost acordate Universitatii Tehnice din Moldova – pentru participare activa la cea de-a XVIII-a Conferinta Internationala de Inventica; pentru ciclurile de inventii prezentate la salonul Inventica - 2006; S.A. FARMACO Moldova - pentru valorificarea industriala a medicamentelor brevetate de prof., dr. Constantin Spanu, prof., dr. Pavel Chintea si prof., dr. Petru Gaugas - pentru realizari de exceptie in creatia tehnica; Premiul cea mai buna femeie inventatoare, acordat prof., dr. Lidia Cerempei (Universitatea de Stat de Medicina si Farmacie “N.Testemitanu”); Premiul Primarului orasului Iasi, acordat grupului de inventatori de la centrul National Stiintifico-Practic de Medicina Preventiva - pentru inventia Metode de profilaxie a infectiilor virale

Agentia de Stat pentru Proprietatea Intelectuala a participat la Salon cu un stand promotional continand variate materiale privind modalitatile de protectie a proprietatii intelectuale in Republica Moldova. AGEPI a acordat 3 medalii de aur: lui Constantin Antohi, presedintele Societatii Inventatorilor din Romania, pentru perspicacitatea si actualitatea inventiilor prezentate la Salon; inventatorilor Consantin Pacaleanu - pentru inventia Combustibil neconventional ecologic vegetal „PAC 1” si Stancu Danut Virgil pentru Modul ecologic pentru constructii.

Tot in cadrul Salonului Inventica - 2006 si-a desfasurat lucrarile Conferinta Internationala de Inventica, cea de-a XVIII-a editie, sub genericul „Cercetari si Tehnologii Inovative Performante”. Prof. univ. dr. Boris Plahteanu, presedintele Juriului international al Salonului „Inventica” si coordonator al Conferintei a declarat: „Am ales anume aceasta tema, deoarece dorim sa ne aplecam asupra fenomenelor ce determina tendintele-cheie ale dezvoltarii in general si ale creativitatii, care stimuleaza aceasta dezvoltare, in special. Analizand aceste fenomene si tendinte, ca definitorii pentru etapa pe care o parcurgem, incercam sa formulam o serie de aspecte stiintifice si social-economice ale inventicii. In tarile dezvoltate (SUA, Japonia, Franta) fixarea pe anumite tehnologii critice sau prioritare este confirmata la nivel guvernamental, iar cercetarile asupra acestora sunt finantate de stat. Intre aceste tehnologii ale momentului se numara noile materiale micro-, nano- si radioelectronice, ale laserului, informationale, precum si alte inalte tehnologii pe care e bine sa le avem in vedere.” O comunicare cu tema „Modalitati de valorificare a proprietatii intelectuale” a prezentat la conferinta A. Fodea, specialist-coordonator, Sectia marketing si servicii, AGEPI.

Mentionam, de asemenea, ca in cadrul Salonului a existat si un stand de carte stiintifica al Editurii „Performantica” a Institutului National de Inventica.